REALITATEAPETRILEANA / Iar vor cumpăra cărbune. Guvernul își asumă – fără manta CEH – importul de huilă

201

Administrația Națională a Rezervelor de Stat va fi cea care, după declararea huilei ca rezervă de stat, va face un import de cărbune, oficialii de la Ministerul Energiei spunând că este “cea mai optimă” variantă mai ales în condițiile în care importurile de huilă din ultimii ani sunt verificate de procurorii anticorupție.

Lipsa de investiții din minerit din ultimii 25 de ani, acutizată însă în ultimii trei ani, a adus acest sector din Valea Jiului la limita de subzistență. Patru mine considerate viabile nu reușesc să scoată nici măcar 4000 de tone de huilă zilnic. Stocurile de cărbune de la cele două termocentrale, Mintia și Paroșeni, sunt infime – 10.000 de tone – astfel că oficialii Ministerului Energiei spun că va fi nevoie de un import de huilă.

”Va trebui probabil să facem un import, dacă nu e suficient cât se extrage din Valea Jiului. Trebuie să asigurăm stocul că se întrevede posibilitatea să se producă destul de mult în iarna asta și la Hunedoara și atunci e și păcat să pierdem bani. Pe lângă ce se produce din Vale va trebui să mai aducem și la rezerva de stat ceva”, a declarat, vineri, pentru Gazeta de Dimineață, Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Iarna se anunță una în care statul român se va baza din nou pe energia electrică produsă de termocentralele pe cărbune, asta în condițiile în care nu a făcut nimic pentru a asigura funcționarea optimă a acestora. Va fi o toamnă secetoasă și o iarnă caracterizată de îngheț. Adică nu vor funcționa hidrocentralele și nici eolienele.

Ministrul Energiei spune că importul de huilă va fi realizat de Administrația Națională a Rezervelor de Stat. Ce a importat complexul în ultimii ani este verificat de procurorii anticorupție.

”Noi facem hârtiile acum (pentru constituirea rezervei de stat din huilă-n.r). Am avut o discuție săptămâna aceasta și cu Transelectrica și cu cei de la DEN, am solicitat în toată țara să ne dea toate capacitățile de producție disponibile, starea tehnică  în care sunt, tocmai în ideea de a ne asigura din timp că vom fi capabili să producem energie. Nu o să fie o iarnă ușoară. Se anunță secetă și îngheț, exact cum e mai rău. Rezerva de stat se va ocupa de importul de huilă. Nu are rost să se ocupe complexul. Îi omor ( pe cei de la CEH – n.r.) și nici nu pot duce. Ideea e să ajutăm nu să creăm probleme, mai ales că au existat discuții pe anii trecuți cu importul și cu tot felul de scheme”, a mai spus ministrul Gerea.

CEH nu are la acest moment huila necesară pentru a asigura funcționarea în același timp a celor două termocentrale. Situația este una care trenează încă de la începutul verii, Termocentrala Paroșeni fiind mai mult oprită decât funcțională în cursul acestei veri.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza