Lacrimi de sânge şi cărbune la Mina Petrila. Opt ani de la tragedia din noiembrie 2008

268
Minerii și salvatorii de la Petrila care în urmă cu 8 ani au intrat în ultimul lor șut vor fi comemorați la mina care a devenit, la rândul ei, istorie.
 
13 mineri şi salvatori fac parte, de opt ani, din acea istorie neagră a mineritului, o istorie scrisă cu sângele ortacilor. Două explozii consecutive produse în subteranul minei Petrila în 15 noiembrie 2008 i-au secerat pe cei care au intrat în ultimul lor şut, dar şi pe salvatorii care s-au dus după ei să îi salveze. Alţi 15 au fost grav răniţi şi o lume întreagă s-a rugat pentru viaţa lor. Pentru colegii lor şi, mai ales, pentru familiile celor dispăruţi atât de brutal dintre noi, timpul nu a alinat rănile. An de an, cu ochii în lacrimi, minerii de la această exploatare minieră, care acum îşi trăieşte ultimele zile, îi comemrorează pe cei ucişi în tragicul accident de muncă din 15 noiembrie 2008, care a îndoliat întreaga Vale a Jiului. Alături de oratci, rudele celor 13 victime retrăiesc, mereu şi mereu, momentele cumplite din acea zi neagră a mineritului.
În curtea Minei Petrila a fost ridicată o troiţă pentru aducere aminte, iar lumina lumânărilor aprinse în memoria celor trecuți atât de brusc la cele veșnice ajunge an de an acolo, SUS, la cei răpuși de suflul exploziilor. Aici, la troiță, marți, la ora 12.00, vor fi comemorate din nou victimele acelui negru noiembrie, printr-o slujbă de pomenire și o ceremonie de depuneri de coroane de flori, fără discursuri sau alocuțiuni.
 
Condamnaţi pentru suferinţă
 
Pentru tragedia din 15 noiembrie 2008, procurorii, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, au stabilit că vinovaţi sunt fostul director al unităţii, Aurelian Necula şi inginerii Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, care au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii. Alţi doi responsabili au decedat în exploziile din subteran.
Aurelian Necula, ex-director al EM Petrila, a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare; Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă – 4  ani;  iar Ungur Dan Ştefan – şeful staţiei de salvare minieră tot la 4 ani închisoare.
 
Mormântul minei moarte
 
Între timp și la Mina Petrila  s-a scris sfârșitul, pe ritmuri triste de fanfară. Ultimul vagonet cu cărbune a fost scos anul trecut din subteran și acum se mai lucrează doar la închiderea și ecologizarea de suprafață.
Exploatarea Minieră Petrila şi-a început activitatea în urmă cu 156 de ani, fiind prima mină din Valea Jiului. A intrat într-un accentuat declin după cele două explozii devastatoare din 15 noiembrie 2008, când a început să funcţioneze la doar o treime din capacitate. Nu s-a mai redresat niciodată şi a fost inclusă pe lista minelor neviabile, alături de Uricani şi Paroşeni, şi administrată de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Aceeaşi soartă o vor avea şi minele Paroşeni şi Uricani, aflate, de asemenea, pe program de închidere, după ce Executivul a decretat că sunt “neviabile”.
Carmen COSMAN – PREDA
Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza