Exploziv! / Simulând salvarea energiei şi a mineritului, managementul dezlânat al CEH SA încalcă legea şi afectează grav activitatea SNÎMVJ SA

225
de Cătălin DOCEA
Deşi par complicate, lucrurile sunt cât se poate de simple. Statul Român – ca acţionar al CEH SA prin intermediul Ministerului Energiei – simulează rolul unui bun proprietar.
Încearcă astfel salvarea de la faliment a mineritului şi a energiei din judeţul Hunedoara, neinspirat comasate într-un colos manageriat execrabil spre insolvenţă şi un iminent faliment: Complexul Energetic Hunedoara SA.
Pe cale de consecinţă, administratorul special, cel judiciar şi conducerea executivă a CEH SA forţează furnizorii de produse şi servicii să ofere preţuri minime. Teoretic, reducerea drastică a cheltuielilor, indiferent de natura acestora, poate servi unui eventual plan de redresare a CEH SA. Grav este însă faptul că, în încercarea de a salva CEH SA (greu de crezut că mai este posibil aşa ceva), Statul Român (prin reprezentanţii săi) încălcă legea şi, mai mult decât atât, afectează grav o altă societate la care este unic acţionar, respectiv SNÎMVJ SA.
În data de 01.03.2016, între CEH SA şi SNÎMVJ SA a fost perfectat contractul de furnizare huilă energetică, valabil până la finele acestui an, preţul de livrare de către SNÎMVJ SA pentru prima lună (martie 2016) fiind negociat la valoarea de 45 de lei/ Gcal (fără acciză şi fără TVA).
Important! Este impropriu spus că preţul a fost negociat întrucât reprezentanţii CEH SA, deci ai Statului Român, nu au fost de acord cu un preţ mai mare de 45 de lei/ Gcal. Reprezentanţii SNÎMVJ SA – un furnizor captiv al CEH SA (adică un furnizor care nu îşi poate vinde producţia decât la CEH SA) – au fost nevoiţi să accepte preţul impus de către CEH SA.
Forţând un furnizor captiv să accepte un preţ impus, reprezentanţii CEH SA au încălcat legea. Potrivit art. 3 alin. (1) al Hotărârii de Guvern nr. 96/ 2016, privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului – S.A. Petroşani, pentru anul 2016, „Ministerul Energiei monitorizează nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţul cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state”.
În condiţiile în care, se ştie, preţul pieţei de la Rotterdam (tradus în preţ al cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state) trece bine de tot de  45 de lei/ Gcal (fără acciză şi fără TVA) este lesne de dedus că Statul Român, ca acţionar al CEH SA, a forţat Statul Român, ca acţionar al SNÎMVJ SA, să nu respecte prevederile HG nr. 96/ 2016. Administratorul special, dl. Agrişan, un obişnuit al restaurantelor din Valea Jiului (apropo, dumnealui nu lucrează de la un birou pentru salvarea mineritului?), ar face bine să mediteze la aceste aspecte. Căci interesul Statului Român de a simula salvarea CEH SA nu poate afecta interesele Statului Român ca acţionar al SNÎMVJ SA. Nu-i aşa?

Comenteaza

Comenteaza