Patru unităţi miniere, pierderi de circa 200 de milioane de lei în 2016

229

Unităţile miniere ale Complexului Energteic Hunedoara, cauzatoare de pierderi. Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara prognozează că în acest an, cele patru unităţi miniere din cadrul Complexul Energetic Hunedoara vor produce pierderi de circa 200 de milioane de lei. Funcţionarea unităţilor miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara înseamnă o pierdere de circa 200 de milioane de lei. Mineritul nu este profitabil, lucru ştiut de toată lumea, însă raportul administratorul judiciar al CEH arată că pentru anul 2016, cele patru unităţi miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, ar produce o pierdere de peste 200 de milioane de lei.

“Asa cum s-a observat, activitatea fiecareia dintre sucursalele miniere inseamna o pierdere pentru actionar – statul roman prin Ministerul Energiei – cea previzionata pentru anul 2016 fiind: EM Lonea = – 42.209 mii lei; EM Livezeni = – 34406 mii lei; E.M.Vulcan = – 38.357 mii lei; E.M.Lupeni = – 69.900 mii lei; Prestserv = – 15.427 mii lei. Total pierderi = -200.299 mii lei”, arată raportul administratorului judiciar.

Astfel, lichidatorul CEH are şi o concluzie în acest sens. Minele necompetitive trebuie închise, dat fiind faptul că activitatea nu este profitabilă.

“Aceasta inseamna ca activitatea miniera la exploatarile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este nerentabila din punct de vedere economic.Iar acest fapt incalca Legea 85/2003 – Legea Minelor,care prevede la art.51: Al.(1) „Activitatea miniera de exploatare a unui zacamant inceteaza cand: …… c) exploatarea a devenit nerentabila economic”, mai arată administratorul judiciar.

Acelaşi administrator judiciar arată în raportul amănunţit că “o pondere importanta in pierderea globala a fost determinata si de inregistrarea de societate pe costuri a unor provizioane pentru cheltuielile de mediu, ca urmare a lucrarilor de amenajare subteran la galeriile miniere”.

Monika BACIU

Sursa:: Press-media

Home

Comenteaza

Comenteaza