Recalcularea pensiilor bate pasul pe loc. Algoritm controversat de selecție a dosarelor. ”Nu ne mai surprinde nimic. Ne lăsăm conduși de cine nu trebuie”

597

Aproape un an de zile a trecut de când unii pensionari din Valea Jiului au depus dosarele pentru recalcularea pensiilor. De atunci, nu au mai primit niciun răspuns. 

Octombrie 2016 – iulie 2017, perioada în care pensia nu a putut fi recalculată

”Nu ne mai surprinde nimic. Nu sunt nici pesimist, nici optimist. Se pare totuși că nu mai intrăm pe făgașul normal. Nu se dorește. Ne lăsăm conduși de cine nu trebuie, dar suntem principalii artizani a ceea ce se întâmplă”, spune un pensionar din Petroșani, care din octombrie anul trecut așteaptă un răspuns de la Casa de Pensii.

Oficialii Casei de Pensii Hunedoara susțin că prioritate au dosarele noi, întrucât oamenii nu au alte venituri. Întârzierile legate de recalcularea pensiilor sunt generate, potrivit acelorași oficiali, de lipsa de personal și problemele apărute din cauza softurilor, în special pe legile 192 și 155.

”În primul rând este problema de personal. La câte dosare avem noi suntem copleșiți. Ar trebui un număr dublu pentru perioada în care calculăm dosarele pe legile 192 și 155. Asta este problema numărul unu. Nu ai cum să faci mii de dosare pe lângă dosarele care intră acum și normal că noi avem o prioritate. Au prioritate dosarele noi. Nu pot să dau prioritate la o recalculare, să dau diferența la un om, față de unul care nu are venituri”, spune Ionel Ciobanu, director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Pensii Hunedoara.

În aceste condiții primele sunt dosarele noi, cele de boală, de moștenitori, ale celor care ies la pensie și nu au niciun venit.

”Timpul care rămâne este acordat dosarelor de recalculare. Și normal că rămâi în urmă. Știe și Bucureștiul și toată lumea, dar efectiv oamenii aceștia nu pot să facă”, mai spune Ciobanu.

Pe legea 155 mai sunt de recalculat, la nivelul județului Hunedoara, 1300 de dosare, iar pe legea 192 alte circa 5000 de dosare.

sursa foto: pensiata.ro

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza