Record al lui Toma Coconea în Himalaya

548

Parapantistul Toma Coconea (foto) a reuşit să stabilească un record de distanţă la zborul cu parapanta în Nepal, după ce a străbătut peste 100 de kilometri în aer, la o înălţime de aproape 6.000 de metri, în timpul unui stagiu de antrenament pe care l-a efectuat în Himalaya.
Coconea şi-a propus iniţial să urce cu parapanta la peste 8.000 de metri altitudine şi chiar să depăşească înălţimea Vârfului Everest (8.848 m), dar condiţiile meteo i-au fost potrivnice, din cauza umezelii şi a plafonului de nori.
„A fost o perioadă cu umiditate foarte mare. Am reuşit să urc până aproape de 6.000 de metri, câteva zile la rând. Din păcate, după două-trei ore de zbor, pe la orele 12-13, norii veneau de jos şi mă acopereau. Trebuia să trec prin plafonul de nori, dar am izbutit să fac un record de zbor de peste 100 de kilometri, un record de distanţă“, a declarat Toma Coconea.
El a ţinut să precizeze că nu renunţă la ideea unui record de zbor la înălţime în care să se ridice deasupra Everestului. Din acest motiv, studiază alte intervale de timp în care vremea să-l poată ajuta în realizarea performanţei propuse.
„Voi reveni, pentru că proiectul nu mi-a ieşit din cap. Eu sunt o fire foarte încăpăţânată. O să-mi aleg o altă perioadă a anului, spre luna mai. Vreau să bat recordul de înălţime“, a spus sportivul din Petroşani.
În prezent, Toma Coconea se antrenează cu parapanta în masivele Parâng şi Retezat, unde încearcă să prindă zile şi culoare de zbor cât mai bune, în perspectiva unei noi prezenţe la cea mai grea competiţie de anduranţă din lume, Red Bull X-Alps, ajunsă la ediţia cu numărul opt.
Startul concursului va fi dat pe 2 iulie în Salzburg (Austria), iar cei 32 de sportivi care s-au înscris în competiţie vor trebui să străbată pe jos sau în zbor cu parapanta o distanţă de 1.138 de kilometri, până la Monaco.
Toma Coconea a participat la toate ediţiile concursului, în anul 2011 reuşind să se claseze pe locul al doilea. La ediţia a şaptea, din anul 2015, după ce străbătuse peste 1.000
de kilometri din concurs, sportivul a fost nevoit să aterizeze forţat din cauza unor turbulenţe în aer, el suferind atunci mai multe contuzii pentru care a fost nevoie să fie internat în spital. (Sorin Blada, Agerpres)

Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Comenteaza

Comenteaza