Referitor la clădirile minei Petrila, primarul Păducel: / „Acele clădiri nu se pot da administraţiei locale decât cu valoare. Această valoare a activelor de la Mina Petrila, pe care noi am dori să le oprim pentru oraş, deci să nu fie demolate, ar fi valoarea veniturilor proprii ale bugetului local pe timp de un an de zile!”

238
de Corneliu BRAN
„La aprobarea bugetului pe anul 2015, datorită faptului că a fost aprobat în cadrul bugetului local modul de fundamentare – inclusiv cuantumul bugetului nostru din acest an, pentru că avem bani doar pentru semestrul I, la capitolul Sprijin pentru biserici am propus – bineînţeles consiliul local hotărăşte – să dăm deocamdată o sumă de bani pentru continuarea lucrărilor la biserica din 8 Martie şi să continuăm lucrările la Capela Cimpa. Dacă vom face rectificare – şi trebuie să facem acest lucru pentru semestrul II al anului – o să analizăm atunci ce biserici sau lăcaşe de cult, care ne cer sprijinul, vom ajuta, în funcţie de fondurile de care vom dispune.
În legătură cu bugetul, mai vreau să vă informez că am fost personal la ministrul Finanţelor şi i-am prezentat situaţia bugetului local pentru acest an. Am primit de la ministrul Finanţelor, în scris, că se va ţine cont de situaţia noastră, precum şi de a celor 100 de oraşe din România care sunt în situaţia noastră la rectificarea care se va face la nivel naţional în semestrul II.
Ultima problemă pe care vreau să o abordez azi, destul de stufoasă, are legătură cu Programul de închidere a Minei Petrila. Este, după cum ştiţi, o hotărâre a Comisiei Europene, este un program clar de închidere a celor trei mine, printre care şi a minei noastre din Petrila, a fost organizată licitaţia… Eu împreună cu domnul viceprimar, cu tot Executivul, am făcut o informare scrisă privind toate demersurile care s-au făcut, începând de la acea şedinţă a consiliului local ţinută la Mina Petrila, practic când s-a aprobat să oprim la administraţia publică locală nişte clădiri în ideea valorificării acestora pentru activităţi economi­ce, culturale şi sociale. Bineînţeles, am spus şi atunci, vom opri aceste clădiri dacă ne vor fi date gratuit, pentru că oricum va urma să cheltuim apoi cu întreţinerea lor destul de mult. Am trimis adresă scrisă cu aceste lucruri la minister şi mai apoi s-a luat şi legătura telefonică la ministerul Economiei cu această problemă. Ministerul Economiei a trimis adresa mai departe, la Ministerul Finanţelor, după care am primit răspuns: acele clădiri NU se pot da administraţiei locale decât cu valoare. Această valoare a activelor de la Mina Petrila, pe care noi am dori să le oprim pentru oraş (deci să nu fie demolate) ar fi valoarea veniturilor proprii ale bugetului local pe timp de un an de zile! Deci, este exclus să le oprim cu valoare! Mai mult decât atât, vă anunţ că împreună cu viceprimarul i-am convocat pe cei de la închideri – discuţie la care au participat şi cei din conducerea societăţii şi personal din partea proiectanţilor, unde am pretins ca pe fondurile aprobate la închiderea Minei Petrila pentru ecologizarea zonei în primul rând să se asfalteze drumul tehnologic pe care dânşii vor circula şi îl vor folosi pentru lucrările respective. Am cerut de asemenea domnilor de la societatea de închidere să se construiască un pod în aval de podul de la CFR şi să se construiască cel puţin trei hale în zona ecologizată, pentru a se putea crea alternativă pentru locurile de muncă ce se vor pierde. Nu în ultimul rând, la capitolul ecologizare halde, am cerut să se niveleze şi să se unească ramura 5 cu ramura 4. Am discutat şi cu domnul director Anghel aceste chestiuni şi le voi discuta şi cu domnul ministru Andrei Gerea, la care voi merge în audienţă, pentru că aceste lucruri sunt foarte importante pentru Petrila şi cetăţenii noştri şi de aceea am ţinut să vă informez şi pe dumneavoastră în consiliul local”.

Comenteaza

Comenteaza