Regizorul Andrei Dăscălescu, / Cetăţean de Onoare al Petrilei

371
Nu demult vă relatam că documentarul „Planeta Petrila” le-a luat faţa olandezilor şi criticilor de film de la festivalul mondial de film documentar IDFA desfăşurat în perioada 16-27 noiembrie la Amsterdam!
Vă povesteam tot atunci că filmul a fost realizat de către regizorul Andrei Dăscălescu, originar din Piatra Neamţ, şi că prin sârguinţa şi priceperea acestuia, cale de mai mulţi ani, între 2013-2016, cu filmări realizate în Petrila, inclusiv în subteranul Minei Petrila chiar înainte de închidere, filmul este unul de excepţie.
Drept mulţumire la toate acestea şi la faptul că Petrila s-a făcut cunoscută în lume, filmul fiind declarat printre cele mai bune la această ediţie a celui mai mare festival de gen din lume, la propunerea mai multor petrileni, printre care şi Cătălin Cenuşă, primarul Vasile Jurca a iniţiat la ultima şedinţă ordinară din acest an un proiect de hotărâre prin care regizorului Andrei Dăscălescu i se atribuie titlul de „Cetăţean de Onoare al oraşului Petrila”.
Cum toţi consilierii prezenţi la şedinţă au fost de acord, de marţi, 20 decembrie 2016, regizorul este cetăţean de onoare al oraşului din estul Văii Jiului!
Din activitatea acestui regizor extrem de talentat, născut în anul 1984, putem spune că primul său lung-metraj documentar „Constantin şi Elena” a primit premiul „First Apperance” tot la festivalul de la Amsterdam, IDFA, în 2008, filmul fiind difuzat apoi în 15 ţări, timp în care regizorul a fost invitat şi a călătorit în peste 50 de ţări!
Probabil că şi de această dată, filmul documentar „Planeta Petrila, realizat în coproducţie cu HBO Europa, îi va aduce faimă pe mapamond, documentarul urmând să fie difuzat în zeci de ţări.
de Corneliu BRAN

Comenteaza

Comenteaza