Restricţii aprobate. Monica Iacob-Ridzi cere ministrului Transporturilor un alt program de închidere a Defileului Jiului

254

Restricțiile de trafic impuse pe Defileul Jiului vor afecta grav activitatea agenților economici din Valea Jiului și a celor din nordul județului Gorj, este de părere deputatul pe colegiul Petroșani-Petrila-Aninoasa, Monica Iacob-Ridzi. În aceste condiții, parlamentarul de Valea Jiului îi cere lui Dan Șova, ministrul Transporturilor, să reanalizeze oportunitatea impunerii restricțiilor pe DN 66.

Începând de luni, traficul de pe Defileul Jiului este din nou supus restricțiilor, iar de la finele acestei luni se va putea circula, între Valea Jiului și Oltenia, pe DN 66, doar duminica, în timp ce traficul  greu va fi permis doar în cursul nopților. Aceste restricții impuse pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere sunt, în opinia deputatului de Valea Jiului, Monica Iacob Ridzi, în măsură să creeze grave disfuncţionalităţi în activitatea economică şi socială din această zonă şi din nordul judeţului Gorj.

Pentru a preîntâmpina adoptarea unei măsuri care să conducă la izolarea Văii Jiului de sudul ţării, Monica Iacob-Ridzi a solicitat sprijin, prin intermediul unei interpelări, ministrului Transporturilor, Dan Şova.

 Impunerea unor astfel de restricţii este în măsură să afecteze însă, în mod grav, activitatea agenţilor economici din Valea Jiului şi a celor din nordul judeţului Gorj, dar ceea ce este şi mai grav este că, prin blocarea timp de 6 zile/săptămână a Defileului Văii Jiului, peste 135.000 de cetăţeni ai acestei regiuni rămân practic izolaţi, având în vedere că rutele ocolitoare propuse de CNADNR implică un traseu de peste 200 de kilometri, iar traseele alpine alternative,  pe DN 7A Petroşani-Voineasa sau DN 66A Petroşani-Uricani-Băile Herculane, sunt blocate din cauza lipsei investiţiilor pentru reabilitare sau, după caz, modernizare”, arată Monica Iacob Ridzi în interpelarea adresată luni ministrului Transportului.

Deputatul apreciază că ministerul condus acum de Dan Șova a aprobat finanţarea unor lucrări de reabilitare la această importantă arteră rutieră naţională şi europeană, cu atât mai mult cu cât acestea erau absolut necesare.

”Atrag atenţia că efectuarea unor astfel de lucrări nu trebuie să genereze blocaje inutile, pierderi pentru alţi agenţi economici şi restricţionarea aproape totală a circulaţiei cetăţenilor Văii Jiului pentru următoarele trei luni”, mai spune Monica Iacob-Ridzi.

Parlamentarul hunedorean îi cere astfel ministrului Transporturilor, Dan Şova, să ia măsurile necesare pentru reanalizarea oportunităţii impunerii restricţiilor de circulaţie prin Defileul Jiului.

Programul restricțiilor pe Defileul Jiului a fost deja aprobat de Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi, iar începând din17 martie, constructorul s-a apucat din nou de lucrări. Până spre finele lunii pe Defileul șoferii vor întâlni semafoare și agenți de trafic. Din 27 martie însă, mașinile mici vor avea deschis pe Defileu doar două ore jumătate în fecare zi, în timp ce mașinile de mare tonaj vor circula spre Gorj numai noaptea. Potrivit progtramului aprobat, din 27 martie se închide circulația de la 06:00 la 12:00 și de la 14:30 la 20:30. În intervalul 12:00 -14:30 traficul rutier va fi deschis, dar numai pentru mașinile mici și cursele de transport persoane. Traficul greu va fi închis de la 06:00 la 20:30, mașinile mari urmând a avea acces pe Defileu numai noaptea.

 

 

Monica Iacob-Ridzi îl mai întreabă pe ministrul Șova când vor fi aprobate  fondurile necesare pentru reabilitarea DN 7A Petroşani-Voineasa precum şi a DN 66A Uricani-Băile Herculane. Cele două tronsoane de drum sunt singurele trasee alternative rezonabile de acces înspre şi dinspre Valea Jiului, în condițiile în care Defileul va fi închis.

 

Mihaela MIHAI

 

Comenteaza

Comenteaza