Robert Hajnal, / Un performer al anduranţei

143
de Corneliu BRAN

Marţi, 25 septembrie, l-am prins la vorbă la Petroşani pe Robert Hajnal, alergător de cursă lungă. Robert a reuşit să termine pe locul al doilea, din peste 2.500 de concurenţi, cea mai grea cursă de anduranţă din lume, Ultra-Trail du Mont Blanc.

– Robert, felicitări în primul rând pentru rezultat! Steagul României a fluturat şi a fost văzut de toată lumea, concursul fiind intens mediatizat.
– Da. Mulţumesc. Mă bucur că am putut reuşi această performanţă şi faptul că am reuşit să aduc mândrie şi satisfacţie românilor şi celor din Petroşani şi Valea Jiului.
– Cum a fost cursa?
– Aşa cum mă aşteptam, grea, dar a meritat. Am plecat din Chamonix, în jurul Mont Blanc-ului, 170 de kilometri, revenind practic din punctul de unde am plecat. Am plecat de la linia de sosire peste 2.500 de participanţi, dintre care şi câţiva români, iar la final am reuşit să termin pe locul doi, după un francez, Xavier Thevenard, care avea deja la activ două titluri la acest concurs.
– Care sunt regulile acestui concurs?
– Regula de bază este să alergi. Ai nevoie de echipament, de alimentaţie şi de foarte multă rezistenţă. Se dă o roată, cum s-ar zice, Mont Blanc-ului, de 170 km, după care se ajunge tot în Chamonix.
– Faptul că te-ai clasat al doilea te face ca la următoarea cursă să îţi doreşti mai mult?
– Cred că am reuşit să scot maximul din fază… Eu îmi doream să fiu în primii zece şi am reuşit să ajung, peste aşteptări, pe locul al doilea, ceea ce mă face să îmi fi văzut visul împlinit.
– Îţi mai aminteşti finalul cursei?
– Da, a fost memorabil şi pot spune că este cea mai faină amintire pe care o am. De altfel, mă gândeam cu câţiva kilometri buni înainte de final cum o să fie la linia de sosire. Oricum am depăşit toate aşteptările.
– La ce te gândeşti în timpul cursei, pe un teren accidental când efortul este practic la cote maxime? Sau, mai exact, mai ai puterea să gândeşti atunci?
– Da, mai am puterea! Mă gândesc în primul rând să îmi respect planul de-acasă pe care mi l-am făcut, să mănânc constant, să depăşesc pe cine e în faţa mea… Dar câteodată îţi vin gânduri la care poate nici nu te aştepți, din copilărie sau alte amintiri… Ori sari în viitor şi îţi imaginezi tot felul de planuri sau de viitoare fragmente de viaţă. Sunt multe în mintea ta chiar dacă alergi şi faci efort. Poate şi aceste gânduri te menţin proaspăt că nu întâmplător totul începe de la creier.
– Câţi români au participat?
– Alţi patru alături de mine, următorul dintre ai noştri după mine ajungând în primii 70.
– S-a schimbat Robert după succesul din acest concurs?
– Sincer, nu! Eu sunt acelaşi, doresc tot la fel să nu treacă nicio zi fără să alerg, am aceleaşi obiceiuri, sunt tot acelaşi om, aşa cum mă ştiu familia şi apropiaţii.
– Cu ce se ocupă maratonistul Robert Hajnal în viaţa de zi cu zi?
– Sunt cadru militar, lucrez la o unitate militară din Braşov. M-am născut în Petroşani, dar pe buletin figurez ca fiind din Petrila. Am 29 de ani, mai am două surori şi sunt necăsătorit. De şase ani locuiesc în Braşov şi acest lucru coincide cu momentul în care m-am apucat la modul cel mai serios de alergare. Dar la acest concurs consider că am reprezentat nu doar Braşovul, sau România, ci şi Valea Jiului, judeţul Hunedoara şi Petroşaniul.

Comenteaza

Comenteaza