S-a stabilit. Peste 250 de mineri de la neviabile părăsesc sistemul din septembrie

222

Programul de disponibilizări de la minele neviabile a fost stabilit de Sindicatul Huila și administrația companiei. Peste 250 de mineri vor fi disponibilizați astfel începând cu data de 1 septembrie.

Domokoș Laszlo, președintele Sindicatului Huila, a declarat, pentru GDD, că împreună cu administrația s-a stabilit calendarul pentru disponibilizare. Potrivit acestuia, listele pentru disponibilizare se deschid în cursul acestei săptămâni.

”Am avut întâlniri cu administrația societății și am stabilit că săptămâna aceasta se deschid listele. Cei care vor fi disponibilizați vor fi în preaviz începând cu data de 1 august, urmând ca ieșirea lor din sistem să se producă de la 1 septembrie”, a precizat Domokos Laszlo.

Potrivit președintelui Sindicatului Huila, în acest an de la SNÎMVJ vor fi disponibilizate 256 de persoane, în baza unor criterii aprobate și de partea sindicală și de conducerea companiei.

Astfel, vor fi disponibilizați cei care au un aport redus în activitatea societății (cu un număr mare de foi de boală-n.r.), cei care îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute de Legea Pensiilor până la finele acestui an și alte persoane- dar în limita celor 256 de disponibilizări.

Între conducerea Sindicatului Huila și administrația SNÎMVJ vor avea loc negocieri pe marginea cuantumului sumei pe care o vor primi minerii disponibilizați.

”La acest moment suma este cea prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă, dar vom negocia cu administrația, astfel încât printr-un act adițional să majorăm valoarea sumei compensatorii”, a mai spus președintele Sindicatului Huila.

Fiecare miner care se disponibilizează de la SNÎMVJ primește, la acest moment, suma de 273 mii lei, net, însă aceasta ar putea crește ușor în urma negocierilor dintre administrație și sindicate.

La mijlocul acestei luni, conducerea SNÎMVJ și cea a Sindicatului Huila se vor întâlni pentru a face o primă analiză pe marginea listei de disponibilizări.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului este purtătoare de subvenție pentru minele care se vor închide până în 2018. În fiecare an, pentru a-și reduce activitatea și personalul, sunt necesare disponibilizări.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza