Să vezi şi să nu crezi! / „Zidul Berlinului” va fi jurizat (şi) de un petrilean!

231

Un caricaturist moldovean, mutat de câţiva ani buni la Berlin, organizează, acum, expoziţii de „cartoon on line” care se bucură de un mare succes în lumea artiştilor ce produc umor grafic.

Valeriu Kurtu s-a născut la Ungheni, la graniţa dintre România şi Moldova, şi a absolvit Institutul „Ion Creangă” din Chişinău. El a fondat la Berlin, unde s-a mutat definitiv în urmă cu 10 ani, Asociaţia „urtuKunst”. De atunci încoace s-a ocupat, în capitala Germaniei, cu arta (împreună cu soţia sa, care este o delicată ceramistă) şi cu jurnalismul. Ceea ce nu a putut face la Chişinău, Kurtu a realizat la Berlin. El a dovedit, încă o dată, că cel care a zis că nimeni nu e profet în ţara lui s-a gândit, fără îndoială, şi la soarta românilor şi moldovenilor neagreaţi acasă. În anul 2010, Kurtu a organizat un concurs de caricatură cu tema „Plagiatul şi plagiatorii”, în anul 2011 a recidivat cu „Dictatură şi toleranţă” iar un an mai târziu a propus tema „SOS! Hrana!”.
În 2013 şi-a adus aminte că s-a născut pe teri­toriul ingrat, aflat între două ţări vecine şi prietene, şi a atacat tema „Frontiere”. Primele expoziţii s-au bucurat de o participare mai modestă, organizatorii primind vreo 300 de desene provenind de la artişti din câteva ţări din lume.
Anul acesta Kurtu a primit aproape 1.000 de desene (având ca subiecte comune „Elecromobilul” şi „Zidul Berlinului”) din peste 70 de ţări. Kurtu face această expoziţie,  care se va deschide la vară, în Berlin, cu câţiva parteneri de marcă: Limes Bildagentur, The Story of Berlin Museum şi Berlin Agency for Electromobility. Printre cei cinci juraţi care vor trebui să aleagă laureaţii din acest an se află şi distinsul colaborator al ZVJ, profesorul Mihai Barbu din Petrila. Dacă nu credeţi aruncaţi o privire pe afişul alăturat…

de Marian BOBOC

Comenteaza

Comenteaza