Şah. Campionatul European de Tineret / Daria, lidera României, convinsă să participe

242
de Loredana JUGLEA
La Campionatul European de şah rezervat echipelor de tineret (sub 18 ani), care a început la Iaşi, participă zece echipe, reprezentând şapte ţări: Ungaria, Moldova, Cehia, Slovenia, Austria, Polonia şi România.
Favorită pe baza coeficientului Elo este Ungaria cu un Elo mediu pe echipă de 2160. Pe locurile următoare în ierarhia favoritelor, pe baza acestui coeficient se află: Cehia „A” (2119), Slovenia „A” (2042), Cehia „B” (2031), Polonia (2015), România „A” (2015), Moldova (1984), Slovenia „B” (1970), Austria (1875) şi România „B” (1592).
În clasamentul coeficienţilor Elo individuali ierarhia este următoarea: 1. Melinda Varga (Ungaria – 2199); 2. Laura Unuk (Slovenia „A” – 2137); 3. Jana Marikova (Cehia „A” – 2129); 4. Julianna Terbe (Ungaria – 2121); 5. Mariola Wozniak (Polonia – 2121); 6. Nataşa Richterova (Cehia „A” – 2108); 7. Cristina Gal (Ungaria – 2100);  8. Daria Vişănescu (România – 2090)… 16. Andreea Cosman (România „A” – 1940).
Programul complet al rundei I, desfăşurată ieri: Ungaria – Moldova; Cehia „B” – Cehia „A”; Slovenia „A” – Slovenia „B”; Austria – Polonia; România „B” – România „A”.Turneul se va încheia marţi, 22 iulie, după disputarea a nouă runde.
Şahista din Valea Jiului Daria Vişănescu, legitimată la Clubul de Şah Deva, este căpitanul neoficial al echipei României.
La competiţie participă zece echipe, reprezentând şapte ţări: Ungaria, Moldova, Cehia, Slovenia, Austria, Polonia şi România.
Cu un coeficient Elo de 2090, Daria Vişănescu este cea mai valoroasă jucătoare a echipei România „A” din care mai fac parte Andreea Cosman (Elo – 1940) şi Diana Cuşmuliuc (Elo 1839).
Maestra FIDE din Petrila va juca la masa 1 a echipei tricolore, însă în runda întâi, desfăşurată ieri, Daria a fost menajată, întrucât România „A” a avut un meci uşor cu România „B”.
Multiplă campioană a României, dar medaliată doar cu bronz la ultima ediţie a Campionatelor Naţionale, Daria Vişănescu a refuzat, iniţial, să facă parte din echipa tricoloră. Şahista era supărată pe Federaţia Română de Şah, deoarece, în urma clasării pe locul al treilea la Campionatul Naţional, forul de specialitate a decis să nu-i suporte cheltuielile cu deplasarea la Campionatul European Individual, care va avea loc în toamnă. În cele din urmă, Daria a acceptat să joace pentru România la insistenţele preşedintelui Clubului de Şah Deva, Corneliu Hotăran. „La cererea Federaţiei am insistat ca ea să facă parte din echipa României, întrucât este cea mai bună jucătoare din ţară la nivelul acesta de vârstă (sub 18 ani – n.r.). Daria a acceptat să participe la Campionatul European, după ce federaţia a promis că, în cazul obţinerii unei medalii la Campionatul European pe echipe, îi va finanţa participarea la Campionatul European Individual, din toamnă”, a precizat Corneliu Hotăran.
Turneu puternic şi la Deva
Tot în această săptămână, la Deva, se desfăşoară şi a 26-a ediţie a tradiţionalului turneu „Cupa Cetăţii”, organizat de Clubul de şah Deva.
Participarea este numeroasă, iar premiile sunt destul de atractive. „S-au prezentat la start peste 50 de jucători, mulţi fiind deţinători ai titlurilor de maeştri, maeştri internaţionali sau mari maeştri. Premiile puse în joc în acest an sunt duble faţă de ediţia precedentă, pentru locul I răsplata fiind de 2.000 de lei, pentru doi de 1.500 de lei, iar pentru trei de 1.000 de lei. De asemenea, se oferă premii şi pentru diverse categorii de vârstă de la copii şi juniori, la veterani”, a declarat Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de şah Deva.
Competiţia a început luni, 14 iulie şi se va încheia duminică, 20 iulie.

Comenteaza

Comenteaza