Salariații Complexului Energetic Hunedoara, furați și păcăliți – Administrația CEH nu a chemat sindicatele la negocierea unui CCM unic

219

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara lasă senzația că nu dorește prelungirea Contractului Colectiv de Muncă al energeticienilor. Astfel, nu a chemat sindicatele la negocieri. Așa susțin sindicaliștii care afirmă că nu există bază legală pentru prelungirea contractului energeticienilor, care expiră în aprilie. Și dacă lucrurile au fost împinse până în această fază, la ora bilanțului, rezultatul este cutremurător. Multe furturi și hoții, mascate în achiziții publice fardate cu o brumă de legalitate. Totul în defavoarea minerilor care au fost păcăliți sau au existat tentative de păcălire la fiecare pas.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat luni, pentru GDD, că după ce banii de care trebuiau să beneficieze minerii au intrat în buzunarele unui social democrat, conducerea CEH, PSD și ea, refuză negocierea unui CCM unic, deși expiră contractul energeticienilor.

Nica este de părere că restanțele pe care CEH le avea către CNH, în valoare de 70 de milioane de lei, date în plată către ANAF printr-o ordonanță de urgență, sunt plătite tot de către mineri, această categorie socială fiind furată sistematic prin deciziile luate.

”Dacă în urmă nu cu mult timp se relata despre posibila intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, acest lucru a fost evitat printr-o decizie politică, respectiv o ordonanță de urgență care a transferat datoria complexului direct către ANAF, fără a mai intra prin vistieria Companiei Naționale a Huilei. Nimic rău până aici, dar o logică elementară arată că acea datorie de 70 de milioane de lei, adică peste 15 milioane de euro, erau de fapt bani pe care ar fi trebuit să-i încaseze minerii pentru cărbunele vândut CEH. Tot o logică simplă ne arată însă că astăzi acei bani trebuie plătiți exact de către cei care trebuiau să-i primească, respectiv minerii din Valea Jiului. În concluzie minerii au fost păcăliți și furați. O dată pentru că acei bani nu i-au primit și o dată pentru că acei bani pe care nu i-au primit trebuie să-i plătească chiar ei pentru a salva imaginea politică a conducerii CEH” spune Petre Nica.

Acesta afirmă că un alt furt  din buzunarele minerilor, de care nici minerii nici conducerea CEH nu sunt străini, este reprezentat de utilajele care au rămas pe Compania Națională a Huilei (motoare, reductoare, transformatoare-n.r.), ridicate și duse la fier vechi, de social democratul Marin Coltescu.

 ”Fosta CNH a rămas cu utilaje care valorau milioane de euro, la prețul de fier vechi. Până aici nimic ilegal, dar este bine de știut faptul că acele utilaje au fost achiziționate din veniturile realizate de minerii Văii Jiului și în loc ca milioanele de euro să se regăsească în investiții în minerit, acestea se regăsesc cu prisosință în buzunarele social-democratului Marin Coltescu care se ocupă, în urma câștigării licitației, de recuperarea a tot ce înseamnă fier vechi de la CNH. Ca recompensă pentru minerii și energeticienii Văii Jiului, conducerea PSD a CEH refuză să inițieze negocierea unui contract colectiv de muncă atât pentru energeticieni cât și pentru mineri, asta deși energeticienii vor rămâne după data de 30 aprilie 2014 fără CCM nemaiavând posibilitatea de prelungire a acestuia”, mai spune Petre Nica.

Sursa citată a precizat că Sindicatul Muntele a trimis, luni,  adresă conducerii CEH prin care solicită inițierea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza