Saptamana globala a educatiei 2013 – Adopta un stil de viata durabil

314

In perioada 16 -24 noiembrie la Colegiul Tehnic Constantin Brancusi Petrila s-a desfasurat proiectul

                          INVENTII CARE AU SCHIMBAT LUMEA

         Din cadrul  proeictului global lansat de Consilul Europei prin Centrul Nord Sud

                             SAPTAMANA   GLOBALA  A EDUCATIEI  2013

          cu tema

                        ADOPTĂ UN STIL DE VIAȚĂ DURABIL

Acest eveniment  a adus   atentia elevilor , importanta gasirii unor caracteri stici globale ale educatiei,  necesare formarii viitorului cetatean  in spiritul sustenabilitatii acestui Univers .

In acest spirit,  Colegiul Tehnic “Constantin Brancusi” Petrila , in partenriat cu Inspectoratul Scolar Hunedoara   si-au propus  sa  pregateasca  elevii   pentru sustenabilitatea mediului combind educatia nonformala   cu cea formala ,in cadrul orelor de curs, prin aplicarea noului  ghid metodologic  de la fizica, realizat  in cadrul  cursului Metode eficiente de invatare a fizicii ,livrat de Centrul Educatia 2000+ cu avizul MEN  si pregaitrea lor in vederea promovarii testelor TIMSS .

Astfel  sub coorodnarea profesor Ratzek  Crascov Veronica elevii claselor a VII au realizat eseuri  pe tema  ”Invenții care au schimbat fața lumii” ,  argumentand  cum  acestea  au schimbat viața oamenilor, prezetand  avantajele și dezavantajele acestora. Altii  au dorit să prezinte și desene urmate  de dezbateri  pe baza a ceea ce ei au prezentat.

La liceu sun coordoanrea profesor Cindea Nicoleta elevii au pregati prezentari power point urmate de dezbateri si teste utilizand metodele nonformale . Astfel s-a discutatat  despre Ochiul bionic in cadrul orleor dedicate Insturmentelor oprice la clasele a IX , Temperatura factor decisiv al adaptabilitatii  din cadrol orleor de la transformati de faza de la clasa a X , Supravietuitorii seismelor  din cadrul orelor de la Unde seismice ,Muzica intre matematica si fizica  din cadrul orelor destinate Sunetelor de la clasele XI , respectiv  Aplicatiile efectului fotoelectric la clasele a XII.

Deoarece  prezentarile si pregatirea teslor a facuta de catre elevii acestia au reusit sa isi mobilizeze colegii si sa ii antrenze in discutii despre importanta invantarii stiintelor in cadrul  ciclului educational ca factor determinant in sustenabilitatea mediului . S-a subliniat faptul ca in ciuda descoperilor care ajuta orbi sa “vada” , majoritatea nu pot sa isi permita aceset sisteme ele avand un prêt prea ridicat pentru majoritatea persoanelor , fapt ce trebuie reglementat de  cei care ne guverneaza . Apoi desi azi celulele fotoelectrice sunt pazitoarele noastre , saracia face ca existenta hotilor  sa gaseasca solutii de a ocoli vigilenta lor . In concluzie sustenabilitatea mediului  are nevoie de aplicarea  stiintei in scopurile pasnice si crearea de muzica armoniasa si nu mentinerea razboaielor care provoaca seisme asa de devastoare .

Si ar vrea sa inchei cu mitul creat de o eleva ca o cerinta a testul creat de prezentatori  care scria

Confrom  mitului nostru , pamantul e o inima si de fiecare data cand inima se agita , pamantul se cutremura.

Iacob Roxana  XI B .

Comenteaza

Comenteaza