
In perioada 16 -24 noiembrie la Colegiul Tehnic Constantin Brancusi Petrila s-a desfasurat proiectul
INVENTII CARE AU SCHIMBAT LUMEA
Din cadrul proeictului global lansat de Consilul Europei prin Centrul Nord Sud
SAPTAMANA GLOBALA A EDUCATIEI 2013
cu tema
ADOPTĂ UN STIL DE VIAȚĂ DURABIL
Acest eveniment a adus atentia elevilor , importanta gasirii unor caracteri stici globale ale educatiei, necesare formarii viitorului cetatean in spiritul sustenabilitatii acestui Univers .
In acest spirit, Colegiul Tehnic “Constantin Brancusi” Petrila , in partenriat cu Inspectoratul Scolar Hunedoara si-au propus sa pregateasca elevii pentru sustenabilitatea mediului combind educatia nonformala cu cea formala ,in cadrul orelor de curs, prin aplicarea noului ghid metodologic de la fizica, realizat in cadrul cursului Metode eficiente de invatare a fizicii ,livrat de Centrul Educatia 2000+ cu avizul MEN si pregaitrea lor in vederea promovarii testelor TIMSS .
Astfel sub coorodnarea profesor Ratzek Crascov Veronica elevii claselor a VII au realizat eseuri pe tema ”Invenții care au schimbat fața lumii” , argumentand cum acestea au schimbat viața oamenilor, prezetand avantajele și dezavantajele acestora. Altii au dorit să prezinte și desene urmate de dezbateri pe baza a ceea ce ei au prezentat.
La liceu sun coordoanrea profesor Cindea Nicoleta elevii au pregati prezentari power point urmate de dezbateri si teste utilizand metodele nonformale . Astfel s-a discutatat despre Ochiul bionic in cadrul orleor dedicate Insturmentelor oprice la clasele a IX , Temperatura factor decisiv al adaptabilitatii din cadrol orleor de la transformati de faza de la clasa a X , Supravietuitorii seismelor din cadrul orelor de la Unde seismice ,Muzica intre matematica si fizica din cadrul orelor destinate Sunetelor de la clasele XI , respectiv Aplicatiile efectului fotoelectric la clasele a XII.
Deoarece prezentarile si pregatirea teslor a facuta de catre elevii acestia au reusit sa isi mobilizeze colegii si sa ii antrenze in discutii despre importanta invantarii stiintelor in cadrul ciclului educational ca factor determinant in sustenabilitatea mediului . S-a subliniat faptul ca in ciuda descoperilor care ajuta orbi sa “vada” , majoritatea nu pot sa isi permita aceset sisteme ele avand un prêt prea ridicat pentru majoritatea persoanelor , fapt ce trebuie reglementat de cei care ne guverneaza . Apoi desi azi celulele fotoelectrice sunt pazitoarele noastre , saracia face ca existenta hotilor sa gaseasca solutii de a ocoli vigilenta lor . In concluzie sustenabilitatea mediului are nevoie de aplicarea stiintei in scopurile pasnice si crearea de muzica armoniasa si nu mentinerea razboaielor care provoaca seisme asa de devastoare .
Si ar vrea sa inchei cu mitul creat de o eleva ca o cerinta a testul creat de prezentatori care scria
Confrom mitului nostru , pamantul e o inima si de fiecare data cand inima se agita , pamantul se cutremura.
Iacob Roxana XI B .