Vernisajul concursului judeţean şcolar “Un mărţişor, o floare, un dar pentru fiecare”

276

Tinerii de la instituţiile şcolare din Petrila, din Valea Jiului şi din judeţ au răspuns într-un număr mare invitaţiei de a participa cu lucrări, dar şi prin prezenţă fizică la finalul săptămânii trecute la vernisajul celei de-a II-a ediţii a expoziţiei concursului judeţean „Un mărţişor, o floare, un dar pentru fiecare”, organizat la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din localitate de către Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” – structura Şcoala Gimnazială nr. 5 Petrila.

Concursul face parte din cadrul proiectului educaţional judeţean cu acelaşi titlu şi este avizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, fiind cuprins în calendarul activităţilor educative judeţene la poziţia 18.
Partener în cadrul proiectului este Primăria Petrila, reprezentată de primarul Ilie Păducel, de viceprimarul Vasilică Jurca şi de Cristian Drăghici, administratorul casei de cultură (de altfel,  cele trei persoane din administraţie au şi ajutat cadrele didactice în organizarea şi derularea proiectului).
„Ideea demarării acestui proiect ne-a venit în anul şcolar 2011-2012. Interesul, dorinţa şi intensitatea cu care elevii întâmpină anotimpul primăvara şi, în mod special, primele evenimente oferite de gingăşia şi prospeţimea acestui anotimp, ne-au făcut să alegem această tematică. Întâiul ghiocel, mărţişorul, dar şi semnificaţia zilei de 8 Martie reprezintă momente peste care nu putem trece cu indiferenţă, momente pe care le aşteptăm cu nerăbdare în fiecare început de primăvară. Iar cei care confecţionează cu drag mărţişoare şi felicitări, cei care citesc cu interes legende despre originea mărţişorului, despre simbolurile şi tradiţiile primăverii, cei care pregătesc momente emoţionante pentru fiinţele cele mai dragi nu sunt alţii decât copiii. Drept pentru care ne-am propus ca prin derularea acestui proiect să cultivăm capaci­tăţile creatoare ale elevilor, dar şi respectul faţă de simbolurile şi tradiţiile româneşti de primăvară, să valorificăm astfel şi talentul elevilor în vederea constituirii potenţialului artistic viitor, să dezvoltăm relaţiile sociale între copii, dar şi schimbul de idei între cadrele didactice”, ne-a declarat doamna prof. Carmen Avram, unul dintre membrii echipei de coordonare a proiectului.
Concursul „Un mărţişor, o floare, un dar pentru fiecare” se desfăşoară pe trei secţiuni: secţiunea I – mărţişoare şi felicitări; secţiunea a II-a – creaţii plastice; secţiunea a III-a – creaţii literare. Competiţia şcolară de început de primăvară, din cadrul acestui proiect, se adresează preşcolarilor şi elevilor din ciclul primar şi gimnazial.
„După cum putem observa, ne bucurăm de participarea unui număr foarte mare de preşcolari şi elevi, aproximativ 600, atât de la şcoli din judeţul nostru, cât şi din alte judeţe”, ne-a mai declarat profesorul Carmen Avram.
Jurizarea lucrărilor va avea loc săptămâna aceasta, când se va aprecia origina­litatea, creativitatea şi estetica lucrărilor şi se vor acorda premii, menţiuni şi diplome de participare pentru fiecare secţiune şi clasă.
Doamna profesoară spunea mai sus că cei care trăiesc cu intensitate şi se bucură de fiecare moment, de fiecare eveniment sărbătorit cu o anumită ocazie, de fiecare obiect confecţionat de ei sau de fiecare lucrare finalizată sunt copiii. Este adevărat şi probabil că nu întâmplător copiii au transmis la vernisaj, prin cântecele interpretate, bucuria şi emoţia sosirii primăverii.
Una peste alta, un concurs reuşit, de la care aşteptăm premiile, cele mai frumoase lucrări vor încăpea probabil şi în paginile ziarului nostru, inclusiv pe paginile ediţiei electronice.
Spre final, trebuie să menţionăm, că aşa se cuvine, numele întregii echipe de coordonare a proiectului – profesorii Carmen Avram, Livia Cecilia Mitran, Emilia Andreica şi Iulian Doda, şi consilierul educaţional Artemis Moldovan.
Pe lângă primărie, un al doilea partener mai este şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, reprezentat prin inspectorii şcolari Silvia Raluca Iacobescu, Alina Tărchilă şi Dana Luiza Cioară.
„Două vorbe aş vrea să scrieţi şi despre colaboratorii proiectului, dacă se poate, este vorba de profesorii Ana Doda, Cristina Bărbălan, Gabriela Farkas, Elza Vlaicu, Terezia Gianina Dănilă şi Ramona Bunea. Le mulţumim atât lor, cât şi partenerilor noştri pentru reuşita acestui proiect”, a mai menţionat profesorul Carmen Avram.

de Corneliu BRAN

 

Comenteaza

Comenteaza