Secretar de stat: Hotărârea de Guvern pentru închiderea minelor Lupeni şi Lonea va intra în şedinţa executivului

242

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a declarat, luni, pentru Gazeta de dimineaţă că proiectul de Guvern care reglementează închiderea minelor Lonea şi Lupeni este pregătit să intre pe masa executivului. Sindicatele mai au o singură pretenţie, mina Lupeni să se oprească din activitatea de extracţie în anul 2018, în loc de 2017, aşa cum prevede actul normativ la acest moment. Pe de altă parte, există sindicalişti, spun vocile politice, care au cerut explicit închiderea minei Lupeni.

Doru Vişan, fostul director de la Termocentrala Paroşeni, actualmente secretar de stat în Ministerul Energiei, a confirmat pentru Gazeta de dimineaţă că proiectul de hotărâre prin care se reglementează închiderea minelor Lonea şi Lupeni are avizele necesare şi urmează să mai primească doar votul executivului.

Potrivit sursei citate, proiectul prevede ca activitatea de extracţie de la Mina Lupeni să se oprească în anul 2017, restul procedurilor urmând să se întindă până în anul 2024.

„Singurul lucru care mai reprezintă un subiect contradictoriu cu sindicatele care susţin în continuare că nu au ştiut de acest program, dar ştiţi că nu e adevărat ce spun ei, este că ei cer oprirea activităţii până în anul 2018, în loc de 2017”, explică Doru Vişan.

Vişan aminteşte că este vorba despre 200 de milioane de lei sumă alocată de Guvern tocmai pentru activităţile sus-amintite.

Pentru realizarea documentaţiei care a stat la baza acestui proiect de hotărâre de Guvern a activat un grup de lucru înfiinţat în acest scop, care şi-a şi asumat prin semnătură proiecţia făcută.

Aceste două unităţi miniere din Valea Jiului care vor intra pe program de închidere vor respecta acelaşi calup legislativ care reglementează activitatea de la SNÎMVJ, societatea naţională înfiinţată în Valea Jiului pentru închiderea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani. Astfel, există două viziuni diferite despre ce înseamnă închiderea minelor Lonea şi Lupeni. Pe de o parte ministerul are un punct de vedere al celor de la CEH. Pe de altă parte, cei de la Bucureşti au la dispoziţie şi o viziune  managerială a celor de la SNÎMVJ.

În altă ordine de idei, sindicaliştii din Valea Jiului care fac cărare la porţile politice din judeţ joacă „trombon” cu cărţile minerilor.

În acest sens, preşedintele ALDE Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a confirmat pentru GDD că a fost contactat de doi sindicalişti din Valea Jiului care i-au cerut explicit să intervină politic pentru ca mina Lupeni să fie închisă cât mai repede.

„Pe mine m-a surprins această solicitare a unor lideri de sindicat. Nu mi s-a mai întâmplat ca un lider de sindicat să ceară închiderea minelor”, a spus Moloţ.

Preşedintele ALDE spune că solicitarea de întâlnire a venit de la Adrian Jurca, cel care s-a prezentat la Deva cu un alt sindicalist din Valea Jiului. Cel de-al doilea sindicalist este Ilie-Csaba Silveşan acesta poziţionându-se clar pentru închiderea minei Lupeni.

Silveşan, liderul surprins dormind pe un transformator în mina Lupeni şi care nu a fost sancţionat de conducere la acel moment, şi-a permis  – spune sursa citată – să pledeze pentru închiderea minei Lupeni.

Pe de altă parte, Darius Câmpean, preşedintele Sindicatului Muntele, spune că reprezentanţii minerilor din Valea Jiului au mai multe solicitări nu doar „întârzierea închiderii minei Lupeni cu un an”.

„Adevărul este doar unul, ministerul nu are o comandă, nu are o direcţie, o strategie. Singurul lucru pe care se bazează acum este programul făcut de Guvernul trecut. Păi, atunci să se dea la o parte şi să-i lase pe ei să-şi ducă la îndeplinire proiectele. Este trist. Este o lipsă de coerenţă fantastică. Ei ne ştiu clar opţiunile. Azi le-am mai trimis o adresă”, a precizat Darius Câmpean.

Câmpean spune că a fost informat de la Bucureşti (de preşedintele Confederaţiei Meridian – Ioan Popescu – n.r.) că premierul Grindeanu a dispus, luni, o reevaluare a situaţiei de la CEH.

Ramona ROŞULESCU

Gazeta de Dimineata

News

Comenteaza

Comenteaza