Senator de Valea Jiului, delegat la Adunarea Parlamentară NATO

215

Senatorul Haralambie Vochițoiu a participat la sesiunea de primăvară, din perioada 30 mai – 1 iunie  a Adunării Parlamentare NATO ca delegat al Parlamentului României. Vizita la Adunarea Parlamentară a avut loc la 10 ani de la aderarea României la NATO, iar scopul principal al evenimentului a fost sprijinirea Ucrainei în a deveni un stat democratic și protejarea tuturor membrilor NATO de orice amenințare. Evenimentul a avut loc în capitala Lituaniei, la Vilnius.

Cu ocazia sesiunii plenare a Adunării, membrii Adunării Parlamentare  NATO au adoptat o declaraţie de sprijinire a Ucrainei în eforturile sale de a clădi un stat democratic. De asemenea, plenul a adoptat o declaraţie privind extinderea Alianţei, care cheamă guvernele ţărilor membre la menţinerea politicii „porţilor deschise” pentru statele care doresc să adere la Alianţa Nord-Atlantică. Plenul Adunării a confirmat prin vot decizia conducerii AP NATO de a retrage statutul de membru asociat Federaţiei Ruse, ca urmare a acţiunilor sale împotriva Ucrainei.  La acest eveniment au  participat și  parlamentari din statele membre ale NATO și din ţările cu statut de partener sau observatori, fiind în  jur de 360 de participanți.

„Aceste reuniuni anuale sunt foarte importante și pentru NATO, dar și pentru România în special, mai ales în actualul context geopolitic, pentru că am avut posibilitatea să susținem punctele de vedere care pe noi ne interesează ca români. Printre care ne dorim să beneficiem de siguranța și certitudinea că cea mai puternică alianță militară mondială ne susține și avem toată garanția că România este sub umbrela NATO și că nici Rusia și nicio altă armată nu poate intra pe teritoriul nostru fără a fi sancționat acest demers”, a declarat, pentru GDD, Haralambie Vochițoiu, reprezentantul Văii Jiului în Senatul României.

Potrivit senatorului de Valea Jiului la întrunire s-a discutat și despre independența energetică a României și a Ucrainei și despre alegerile pentru europarlamentare din 25 mai. NATO a trimis observatori la alegerile din Ucraina din 25 mai, iar acești observatori au prezentat un raport al alegerilor de acolo și despre cum au fost sabotați și cum s-a îngreunat procesul electoral, iar în unele zone a fost chiar imposibil pentru desfășurarea alegerilor.

„De asemenea am avut o întâlnire bilaterală și o discuție foarte bună cu reprezentanții Parlamentului din Moldova care sunt invitați ca observatori acolo și care au nevoie poate mai mult ca oricând de sprijinul României și de sprijinul NATO”, a mai precizat Haralambie Vochițoiu.

O altă temă de dezbatere a fost și viitorul Afganistanului, conflictul din Siria și pregătirile pentru Summitul NATO din septembrie.

Iulia BĂLUȘĂ

Comenteaza

Comenteaza