Senatorul Haralambie Vochiţoiu a intervenit pentru / Racordarea la energie electrică la cererea şi cu contribuţia consumatorului

210
Sunt şi în ziua de astăzi multe comunităţi, mai ales sate, care nu sunt racordate la energie electrică, zone pretabile pentru investiţii în turism sunt, de asemenea, departe de racordul la energia electrică. În acest caz, dacă clientul îşi doreşte investiţia, este necesară parcurgerea unor paşi.
În cazul comunităţilor paupere, singura şansă este să apeleze la primărie. În cazul investitorilor,  aceştia pot plăti racordarea, apoi să recupereze o parte din costuri.
Furnizorii de electricitate au obligaţia de a face investiţii în extinderea sau reabilitarea reţelei la solicitarea administraţiei locale, pe aria pe care are licenţă.  Aşadar, în cazul în care o comunitate care nu este racordată la energia electrică îşi doreşte racordarea, se poate adresa primăriei. Care va lua legătura cu furnizorul, cerând racordarea ca investiţie a acestuia. Pentru a vedea dacă investiţia se justifică, furnizorul trebuie să întocmească un raport de investiţii. Dacă nu se justifică, administraţia locală poate propune racordarea comunităţii respective şi să se transforme în coparticipant financiar la investiţie. Condiţiile de realizare a investiţiei sunt desemnate de operatorul de distribuţie în baza unui studiu de fezabilitate.
Senatorul Haralambie Vochiţoiu a adresat o întrebare către ANRE pentru a afla dacă există posibilitatea ca un consumator sau un grup de consumatori să finanţeze extinderea reţelei, iar apoi să recupereze banii de la operatorul de distribuţie. În regulamentul de funcţionare a societăţilor de distribuţie nu există bine reglementată această posibilitate, însă procedura se poate aplica şi în cazul consumatorilor persoane fizice, aşa cum se aplică şi în cazul colaborărilor cu administraţiile locale. Adică, consumatorul adresează o cerere operatorului de distribuţie, la care trebuie să primească răspuns, dacă racordul se poate efectua sau nu pe cheltuiala acestuia. Dacă nu, se poate realiza racordul pe cheltuiala consumatorului, operatorul fiind obligat să restituie utilizatorului suma egală cu valoarea investiţiei rezultată ca eficientă conform condiţiilor de eficienţă prevăzute de metodologie.
În urma intervenţiei senatorului Vochiţoiu, ANRE intenţionează să solicite operatorilor de distribuţie concesionari includerea acestui mod de lucru în procedurile de racordare proprii, care urmează să fie avizate ANRE şi prin care sunt detaliate cazurile particulare întâlnite în practică, precum şi modul de tratare a acestora.
de Alina PIPAN

 

Comenteaza

Comenteaza