Senatorul Vochiţoiu în Parlamentul României despre / „Necesitatea reglementării acordării, şi după anul 2014, a alocaţiei de cărbune pentru uz casnic şi a tarifului redus la energia electrică pentru pensionarii minieri din Valea Jiului”

204
Domnule Preşedinte, Stimaţi colegi,
Peste 12.000 de pensionari minieri din Valea Jiului aşteaptă identificarea unor soluţii legislative care să permită acordarea alocaţiei de cărbune pentru uz casnic şi a tarifului redus la energia electrică şi după anul 2014.
Acest drept pe care pensionarii minieri îl au de 100 de ani poate înceta la 31 decembrie 2014 întrucât cei care erau la guvernare în anul 2011 au notificat Comisia Europeană ca aceste drepturi să fie susţinute numai până la sfârşitul anului 2014. În fapt, această notificare a fost cuprinsă în Decizia Comisiei Europene C(2012) 1020 final.
Decizia Consiliului Uniunii Europene 2010/787/UE privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive prevede acoperirea de către societatea beneficiară a ajutorului de stat a unor costuri excepţionale, respectiv suportarea unor cheltuieli pentru acordarea alocaţiei de cărbune pentru uz casnic şi a tarifului redus la energia electrică.
Deşi potrivit art. 3, alin. 1, lit. a din Decizia Consiliului Uniunii Europene 2010/787/UE termenul limită pentru închiderea unităţilor miniere este de 31 decembrie 2018, cei aflaţi la guvernare în anul 2011 au înţeles să-i lipsească de drepturile lor pe pensionarii minieri din Valea Jiului cu patru ani mai devreme.
Având în vedere aceste aspecte, în conformitate cu articolul 108, alin. 3 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, planurile de refinanţare sau modificare a acestei scheme de ajutor trebuie notificate Comisiei în baza prevederilor Regulamentului nr. 794/2004 al Comisiei şi în baza prevederilor art. 7, alin. 4 din Decizia 2010/787/UE a Consiliului. Deci, aceştia sunt paşii legali de urmat pentru a recâştiga drepturile pensionari­lor minieri din Valea Jiului.
Ca senator de Valea Jiului, în numele celor peste 12.000 de pensionari minieri şi a familiilor acestora, rog responsabilii Guvernului Ponta să depună toate eforturile necesare pentru a repara răul făcut de PDL, în sensul ca drepturile pensionarilor minieri să fie recunoscute şi după anul 2014.
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Senator,
Haralambie Vochiţoiu

 de Ziarul Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza