Septembrie. CEH trebuie să returneze 35 milioane de lei

220

Complexul Energetic Hunedoara mai are o lună la dispoziție pentru a returna, fără penalități, cele 35 de milioane de lei primite de la statul român pentru returnare unui ajutor ilegal de stat de care a beneficiat în perioada 2008-2011.

În luna iunie Complexul Energetic Hunedoara a primit de la Guvern suma de 35 milioane de lei necesară returnării unui ”ajutor de stat” de care au beneficiat, în perioada 2009-2011, cele două termocentrale: Mintia și Paroșeni. Banii au fost dați de statul român pe o perioadă de 30 de zile, și reprezintă de fapt un împrumut purtător de dobânzi și penalități.  Statul a dat acești bani pe care CEH i-a returnat, pentru a acorda aceleiași societăți un alt împrumut, denumit pompos ”ajutor de salvare”, pe o perioadă de șase luni.

În septembrie se împlinește astfel termenul de 90 de zile, perioadă pentru care au fost acordate cele 35 de milioane de lei, iar structura energetică hunedoreană nu știe la acest moment de unde va returna suma.

Banii au fost acordați cu condiția constituirii unor garanții ce au trebuit să acopere cel putin 120% din cuantumul împrumutului. Garanțiile au fost constituite prin instituirea de către ANAF a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile ale CEH libere de orice sarcini.

CEH a ajuns să fie nevoit să returneze circa 9 milioane de euro după ce Comisia Europeană a ajuns la concluzia că a beneficiat de un ajutor de stat disimulat în preţul cu care Hidroelectrica a cumpărat energie de la cele două termocentrale.

Tot septembrie este luna în care structura energetică hunedoreană trebuie să facă față unui număr de 13 cereri de insolvență depuse de partenerii comerciali ai complexului, nemulțumiți de faptul că nu își primesc banii pe serviciile prestate și bunurile livrate.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii de peste 900 milioane de lei, cele către stat depășind 300 milioane de lei.

Sindicaliștii din cadrul complexului se tem că societatea va intra în insolvență, locurile a peste 6000 de angajați fiind în pericol.

Pentru ”ajutoarele” acordate, statul a cerut divizarea activității miniere de cea energetică, operațiune care nu înseamnă altceva decât închiderea mineritului.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza