Și Vulcanul renunță la termoficare. Primăria dă bani pentru centrale pe gaz

232

Administrațiile locale din Valea Jiului renunță, una câte una, la sistemul centralizat de încălzire. După ce fostul primar al municipiului Lupeni, Cristian Resmeriță, acum senator de Hunedoara, a cerut anul trecut conducerii CEH să desființeze magistrala de termoficare de pe raza localității, iar Primăria Petroșani a investit miliarde de lei vechi în centrale pe gaz care să asigure încălzirea școlilor, vine și rândul Primăriei Vulcan.

De la începutul sezonului rece la Vulcan nu a fost furnizat agent termic în sistem centralizat. Nu mai puțin de trei societăți aflate în subordinea consiliului local, care au avut ca și obiect de activitate furnizarea agentului termic, au intrat, la Vulcan, în insolvență.

Primăria a delegat termoficarea, dar doar cea către instituțiile publice, Pregotermului, societate aflată și ea în insolvență, dar cu toate acestea la Vulcan nu a ajuns agentul termic. În urmă cu circa o săptămână, reprezentanții municipalității vulcănene spuneau că vor cere Complexului Energetic Hunedoara să livreze agent termic, dar numai către instituțiile publice. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, motiv pentru care elevii de la o școală generală și o grădiniță – prima încălzită pe panouri solare ce cedează la minus 15 grade Celsius și cea de-a doua cu aeroterme- nu fac cursuri nici luni.

Viceprimarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, susține că administrația locală a cuprins în buget banii necesari pentru a construi centrale pe gaz la școlile din localitate, deși recunoaște că nici gazul nu mai reprezintă o soluție sigură. Centralele pe gaz sun văzute însă ca o soluție de rezervă la pompele de căldură folosite acum de majoritatea unităților de învățământ.

La Petrila, centralele termice pe cărbune nu mai funcționează de aproape 10 ani și la fel se întâmplă și la Aninoasa și la Uricani.

Așa se face că încet, dar sigur, administrațiile locale din Valea Jiului renunță la huila pe care s-a construit această zonă, deși s-au constituit într-o structură de dezvoltare intracomunitară menită să atragă fonduri europene pentru modernizarea sistemului termic. ADI Termoficare e constituit de circa doi ani de zile, dar nu are niciun fel de activitate,

Ani la rând, societățile de termoficare din Valea Jiului au acumulat datorii către Termocentrala Paroșeni- producătorul de agent termic în sistem centralizat- care ajung la circa 30 de milioane de euro. Dacă ar fi avut acești bani, CEH nu se mai afla acum în prag de faliment. Însă proasta gestiune a societăților din subordinea consiliilor locale nu a făcut altceva decât să contribuie la îngroparea huilei din Valea Jiului. De pe urma acestei huile, fiecare administrație – în ultimii ani excepție făcând Aninoasa – a primit bani importanți la buget din impozitele plătite de exploatările miniere.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza