Sindicaliștii de la CEH vor respectarea CCM. Conducerea CEH nu riscă salvarea locurilor de muncă

230

Situația în care se află Complexul Energetic Hunedoara determină o luptă oarbă între administrație și sindicate, cele două părți având obiective diferite.

Conducerea Sindicatului Muntele susține că administrația CEH trebuie să-și dea demisia dacă nu sunt respectate drepturile din CCM și se oprește activitatea societății, întrucât ”și-a asumat” situația companiei, dar și contractul colectiv de muncă. De partea cealaltă, reprezentanții conducerii CEH susțin că prioritară este acordarea drepturilor salariale și aprovizionarea cu materiale pentru a continua activitatea de producție.

 

Președintele interimar al Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, susține că neintrarea CEH în insolvență, generează grave dezechilibre în funcționarea societății.

”Neintrarea în insolvență are din punctul meu de vedere două aspecte extrem de neplăcute: acela că drepturile din CCM care revin angajaților – tichetele de masă și tichetele cadou pentru Crăciun – nu vor putea fi plătite. Nu vor putea fi plătite salariile compensatorii către angajații afectați de concedierile colective. Un lucru extrem, la care sper să nu se ajungă, ar fi oprirea activității. Am solicitat și la minister să nu se întâmple acest lucru. Considerăm că este responsabilitatea maximă a conducerii CEH ca acest lucru să nu se întâmple, și dacă se întâmplă, ei trebuie să își dea demisia în bloc”, a spus, miercuri, într-o conferință de presă, Darius Câmpean.

Potrivit sursei citate, dacă pe 27 decembrie CEH va intra în insolvență, ”este foarte important ca atât echipa managerială cât și administratorul judiciar care va veni să înțeleagă că acest contract de muncă trebuie respectat în integralitatea lui”.

”Noi am spus de la început că suntem un partener corect și constructiv atâta timp cât drepturile din contractul colectiv de muncă se respectă. Când, din diverse motive, știm toți că situația este extrem de grea la nivelul CEH, CCM nu se respectă, nici noi nu mai putem fi un partener constructiv cu conducerea, indiferent care este ea. Cred că echipa de conducere de la CEH conștientizează că respectarea drepturilor din contract este extrem de importantă, atât pentru noi ca organizație sindicală, dar și pentru membri noștri de sindicat, fostul nostru lider de sindicat, Nica Petre, semnând acest contract colectiv de muncă”, a mai spus Darius Câmpean.

Conducerea CEH susține că pe 19 decembrie, sindicaliștii nu au fost de acord cu modificarea termenului act adițional, cu protocol.

”În data de 19.12.2016 administrația societății s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatului reprezentativ. În baza mandatului dat de către CA, s-a convenit înlocuirea termenului ,,act adițional,, cu termenul ,,protocol,, în ceea ce privește negocierea adaosurilor salariale pentru Paște și Crăciun. Din păcate reprezentanții sindicali au refuzat neîntemeiat semnarea procesului verbal motiv pentru care nu poate fi modificat CCM-ul. Eforturile noastre sunt acelea de a acorda drepturile salariale, am promis si am si respectate plata muncii suplimentare, acordarea ajutorului de incalzire conform CCM”, a declarat Petre Nica, directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara.

Sindicaliștii susțin că echipa managerială de la CEH este responsabilă de situația societății, minerii – de la Lonea cel puțin – dorind, luni dimineață, să vină în curtea societății.

”Noi am făcut informarea și am încercat o calmare a lor. Sunt nemulțumiți, e un drept înainte de sărbători, un bonus financiar care însemna o trecere în condiții decente a acestor sărbători. Însă sunt foarte tare speriați de spectrul opririi activității. Dacă acest lucru se întâmplă, trebuie echipa de conducere să-și dea demisia, trebuie găsite soluții. Soluțiile sunt ale dânșilor, dânșii și-au asumat situația când au preluat aceste funcții. Noi avem o viziune despre cum s-ar putea rezolva lucrurile însă noi nu suntem directori generali și nici directori generali adjuncți. Noi milităm pentru respectarea CCM, conducerea și-a asumat acest CCM chiar fostul nostru coleg, Petre Nica, a și semnat Contractul Colectiv de Muncă. Pentru noi astea sunt prioritățile, deciziile manageriale sunt la dânșii”, a mai spus Darius Câmpean.

Întrebat dacă nu e mai importantă păstrarea locurilor de muncă și funcționarea CEH, Darius Câmpean a spus: ”este foarte important să se funcționeze”.

Liderul de la Muntele așteaptă instaurarea viitorului Guvern  pentru a vedea ”care va fi viitorul previzionat pentru CEH”.

 

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza