
Salariații din minerit care nu se vor pensiona până la 1 iulie 2017 vor primi de la stat venituri mai mici cu 9 procente. Pachetul legislativ a fost modificat în ultimele zile, astfel încât valoarea veniturilor încasate de angajații Complexului Energetic Hunedoara vor avea de suferit, în minus.
Prin Legea nr. 7/ 2017 a bugetului asigurărilor sociale de stat, publicată în Monitorul Oficial. în vigoare de la 20.02.2017, la articolul 18 scrie negru pe alb: ”indicele de corecție prevăzut la articolul 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, este de 1,14 până la data de 30.06.2017 și de 1,05 începând cu 01.07.2017.
Practic, cei care se vor pensiona după 01 iulie 2017, deși au condiții de pensionare îndeplinite până la data de 30.06.2017, vor avea o pensie mai mică cu 9% decât cei care se pensionează până la acea dată pentru aceleași condiții de muncă.
Sindicatele ar fi trebuit să informeze salariații că, în situația în care se întârzie acordarea ajutorului de stat, aceștia sunt puși să aleagă între pensie mai mare, dar fără plăți compensatorii sau o pensie mai mică cu plăți compensatorii.
Promisiunea politică și degringolada din mintea liderilor de sindicat conduce la menținerea unei stări de confuzie în rândul angajaților pe care-i reprezintă, dar și a conducerilor de la exploatările miniere asupra cărora fac presiuni. De fapt, liderii sindicali fac naveta la București pentru a se întâlni cu aceleași figuri prăfuite și doldora de strategii: Popescu Ion – lider sindicat Meridian, Purcaru Stamin, Iulian Iancu – președintele comisiei de industrii din Camera Deputaților. De ce? Ca să asigure interesele politice care să le asigure confortul individual.
Ei se întorc cu promisiuni că minele nu se vor închide, minerii sunt pentru sistemul energetic iarna și că vor face totul pentru salvarea locurilor de muncă.
În fapt, situația are nuanțe negre.
Dacă la Comisia Europeană nu se prezintă un plan concret prin care să solicite valoarea ajutorului de stat, durata ajutorului, fundamentarea lui și separarea activității miniere de cea energetică, Complexul Energetic Hunedoara va intra în lichidare.
Promisiunile din campania electorală au vizat tocmai schimbarea strategiei începând cu anul 2017. În acest calup de promisiuni se regăsesc continuarea exploatării în cele patru mine până în anul 2034, neaccesarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor, funcționarea termocentralelor Mintia și Paroșeni până în anul 2034 cu ajutor de stat, finalizarea investiției de mediu la Paroșeni, proiectarea și execuția lucrărilor de desulfurare la Mintia pentru grupurile III și IV, asigurarea serviciilor tehnologice de sistem de către cele 2 termocentrale în perioada următoare.
Aceste promisiuni trebuie implementate de un energetician din Valea Jiului, Doru Vișan, care coordonează sectorul energetic pe cărbune.
Ramona ROȘULESCU
Material în curs de actualizare