Sistare de activitate la mina Lonea. ITM a închis abatajul 35 din cauza lipsei susținerii

227

Un abataj al minei Lonea a fost închis, iar unitatea minieră a fost amendată cu 10 mii de lei din cauza nerespectării monografiei de armare. Inspectorii de muncă au găsit un deficit agravant.

 Controlul ITM  la mina Lonea vine ca urmare a informațiilor potrivit cărora tavanul din abataj s-a surpat tocmai din cauza lipsei stâlpilor și grinzilor de susținere.

Inspectorii de muncă au coborât, luni, în subteranul minei Lonea, după ce angajații de aici au spus că au existat surpări la două dintre abataje, cauzate de lipsa echipamentelor de susținere. Cei de la ITM spun că au găsit surpare doar la abatajul 25, unde se lucrează în baza unui permis de muncă și se ocolește zona afectată, însă lipsa stâlpilor a fost constatată la toate cele trei abataje.

”Va fi necesară scurtarea abatajului cu circa 10 metri. Au primit 20 de stâlpi și cum abatajul va fi scurtat nu ar trebui să mai fie probleme”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Ileana Bodea, șefa SSM din cadrul ITM Hunedoara.

La abatajul 35 însă stâlpii de susținere lipseau cu zecile, astfel că inspectorii de muncă au dispus sistarea activității.

”La abatajul 35 lipseau 50-60 de stâlpi, motiv pentru care am dispus sistarea activității până la remedierea problemelor. Tot aici au mai fost identificate câteva zone cu secțiune mai redusă”, a mai spus Bodea.

Nici la abatajul cu banc subminat de la Lonea lucrurile nu respectă normele SSM. Aici, potrivit inspectorilor de muncă, deși existau stâlpi de susținere, foarte mulți dintre ei prezentau defecțiuni de etanșare.

Potrivit șefei SSM, din cauza nerespectării monografiei de armare unitatea minieră a fost amendată cu suma de 10.000 de lei.

Angajați ai minei Lonea declarau, pentru GDD, că duminica trecută două abataje s-au surpat pe o distanță totală de aproximativ 20 de metri, din cauza lipsei susținerii și a plasei de sârmă vechi și ruginite. Oamenii spuneau că dacă nu vor primi cele necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, întrucât își pun viața în pericol, vor recurge la proteste. Controlul ITM  a găsit surpare doar la un abataj, însă probleme sunt și la celelalte două.

Directorul minei Lonea, Gabriel Petrescu, declara că s-a lăsat plasa și stâlpii „au plecat ca la domino”.

Liderul de sindicat de la Lonea, Vasile Păduraru, spune că săptămâna aceasta va face o adresă către directorul general al CEH, apreciind că nu se mai poate lucra în aceste condiții, fiind puse în pericol atât locurile de muncă cât și viața minerilor.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza