SNÎMVJ nu a primit încă răspuns pentru prelungirea termenului de închidere al minei Petrila

275

Mina Petrila ar fi trebuit să fie ecologizată la până la finele acestui an, însă includerea mai multor clădiri în patrimoniul istoric a dat planul de închidere peste cap.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de închidere al minei Petrila, însă până la acest moment nu a primit avizul.

Mina Petrila, unitate la care activitatea extractivă a încetat în toamna anului trecut, este prima dintre unitățile din cadrul SNÎMVJ care ar fi trebuit închisă, activitatea de ecologizare a terenului trebuind, potrivit planului de închidere, să fie terminată în decembrie anul acesta.

În urmă cu un an însă mai multe clădiri au fost trecute în patrimoniul istoric, ceea ce a determinat oprirea lucrărilor de demolare de la suprafață, lucrări care au fost reluate în urmă cu circa două săptămâni, după ce conducerea SNÎMVJ a primit acceptul Ministerului Culturii de a pune la pământ clădirile care nu le pun în pericol pe cele din patrimoniul istoric.

Clădirile au fost încadrate în grupa valorică “A”. Preparația veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi sunt clădirile monumente istorice de la mina Petrila încadrate în categoria “A”. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, dar aceasta a fost demolată de administrația locală înainte ca lista să fie avizată de oficialii Ministerului Culturii.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza