
O nouă modificare a fost făcută la Legea Pensiilor. Această modificare vizează personalul care lucrează la unitățile miniere care se închid ca urmare a acordurilor semnate de România cu Comisia Europeană.
Senatorul Resmeriță afirmă că toate grupurile parlamentare au votat inițiativa sa
În cazul angajaților de la minele pe închidere, stagiul de cotizare se reduce cu 5 ani. Măsura este necesară pentru ca oamenii disponibilizați din minerit să nu rămână pe drumuri. Aceasta se va aplica angajaților care acum lucrează la minele Lonea, Lupeni, Paroșeni și Uricani.
„În momentul de față prin această inițiativă legislativă am scăzut stagiul de cotizare de la 20 de ani la 15 ani pentru cei care lucrează în exploatările miniere care se închid conform înțelegerilor cu comunitatea europeană. Legea prevede să se poată ieși la pensie și stagiul să fie de 20 de ani la locurile de muncă prevăzute la art 30, aliniatul 1, litera a, adică cei care lucrează în exploatările miniere de subteran sau, asta este modificarea pe care am făcut-o, 15 ani în locurile de muncă prevăzute la art 30, aliniatul 1, litera a, în cazul în care activitatea minieră încetează ca urmare a obligațiilor pe care și le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană pentru care reducerea standard a vârstei de pensionare să fie de 20 de ani, adică 45 de ani”, a declarat senatoru Cristian Resmeriță.
Legea a trecut de Camera Deputaților, for decizional, cu 255 de voturi pentru. Inițiativa lui Cristian Resmeriță nu a primit niciun vot împotrivă. Legea intră în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial.
”Important este ca oamenii să nu rămână pe drumuri datorită închiderii exploatărilor miniere. Ca membru al PSD am și datoria de a oferi protecție socială acestor oameni, la fel cum trebuie să am și de toate activitățile care se desfășoară. Vor beneficia de ea angajații de la Lupeni și de la Lonea. Angajații de la Vulcan și de la Livezeni, vor putea, si o spun direct fără să ne ascundem, să se transfere la unitățile miniere care sunt pe închidere și să beneficieze de această prevedere, la fel cum în momentul de față se transferă pentru a lua acele sume compensatorii. De această prevedere vor beneficia toți angajații SNÎMVJ care lucrează la Uricani și Paroșeni”, a explicat Cristian Resmeriță.
Senatorul Cristian Resmeriță susține că toate grupurile parlamentare au votat inițiativa sa, deși punctul de vedere al Guvernului a fost negativ. Asta pentru că a explicat că sunt oameni care au peste 20 de ani de muncă, dar nu au grupa de muncă suficientă. Prevederea legislativă nu se poate aplica și celor care au ieșit anii trecuți la pensie în urma disponibilizărilor de la minele pe închidere.