Stațiunea montană de la Petrila, împotmolită în documentații

109

De aproape 10 ani administrația locală de la Petrila încearcă să dezvolte un domeniu schiabil pe partea ei administrativă aferentă masivului Șureanu.

Documentații reluate

A căzut parteneriatul cu investitorul privat din Șureanu după ani întregi în care s-u făcut documentații peste documentații. Iar hârțogăraia încă nu s-a finalizat.

”Suntem în discuții cu cei de la Ministerul Turismului. Ne-au cerut mai multe completări la SF la care deja lucrăm, inclusiv ne-au cerut întabularea zonelor unde vrem să facem telescaunul și pârtiilor de schi. E o chestie anormală din punctul meu de vedere dar  ei spun că asta le cere legislația”, a declarat primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Primăria a cerut acord de la Romsilva pentru întabularea terenurilor necesare stațiunii și va prezenta completările Ministerului Turismului. Mai sunt însă necesare alte avize din partea instituțiilor statului. Iar stațiunea montană de la Petrila va lua naștere dacă vor fi bani.

Investiție estimată la 13 milioane de euro

”Investiția  cu siguranță așa o vom face ori de la ministerul Turismului, primărie sau fonduri europene, asta va fi sursa de finanțare”, mai spune primarul.

Primăria a avut un parteneriat cu investitorul care administrează stațiune amontană de la Șureanu, pe partea județului Alba. Investiția nu s-a derulat pentru că romsilva nu a fost dispusă să cedeze terenul necesar construirii telescaunului și parcării către asocierea public-privată.  Administrația locală de la Petrila ar putea beneficia însă de sprijin din partea privatului din Șureanu pe partea de racord la energia electrică.

”Am cerut un calcul estimativ la ENEL și ca să ducem curentul de aici de jos ne costă vreo 30 și ceva de miliarde, ori dacă preluăm de la Șureanu cred că cu 5-6 miliarde putem să asigurăm curentul”, susține edilul.

Pe lista de proiecte a Ministerului Turismului se află și cel reprezentat de extinderea domeniului schiabil Șureanu, orașul Petrila. În Valea Jiului mai sunt stațiuni montane în Parâng, Pasul Vâlcan și Straja. Pentru niciuna dintre ele însă, proiectele de dezvoltare a stațiunilor montane nu au primit fondurile necesare pentru finalizarea lor. Turismul rămâne în Valea Jiului, deși e considerat o alternativă la minerit, o cenușăreasă.

 

Mihaela Mihai

Comenteaza

Comenteaza