Stațiunea Parâng

477

Muntii Parâng sunt mentionați încă din antichitate: Eschil, iar mai apoi Herodot, spun într-o legendă despre muntele Parangos unde Prometeu a fost pedepsit să stea 3000 de ani în ținutul de piatră de către Zeul Jupiter.

Ocupă o suprafață de 1100 kmp învecinându-se la nord cu Munții Șureanu, la nord-vest cu Munții Retezat, la est cu Munții Căpățânii, iar la vest sunt despărțiți de Munții Vâlcan prin defileul Jiului. Se remarcă prin piscurile de o rară frumusețe: vârful Parângul Mare (2519 m – al treilea vârf ca înălțime din România), vârful Cârja (2405 m), vârful Parângul Mic (2074 m) și vârfurile Mija, Stoienița și Mohorul. De asemenea, munții Parâng adăpostesc 22 lacuri glaciare printre care amintim Roșiile, Gâlcescu, Mija, Lacul Verde.

Stațiunea Parâng este situată în sud – estul județului Hunedoara, la o distanță de 15 km de orașul Petroșani și aproximativ 100 km față de municipiul Deva, făcând parte din Carpații Meridionali, grupa Parâng – Șureanu.

În perioada de iarnă, în Munții Parâng se practică schiul, dar și alte sporturi de iarna – sanie snowboard, plimbări cu snowmobilul și ATV-ul. Atât iarna, cât și vara în Parâng funcționează o școală de zbor cu parapanta.

Enjoy Hunedoara

Comenteaza

Comenteaza