Stocul de cărbune de la CEH, realizat pe perioada verii

278

Complexul Energetic Hunedoara a trecut iarna 2016-2017 cu huilă ce a asigurat funcționarea de pe o zi pe alta. Deși în toamnă ar fi trebuit să aibă 160 de mii de tone de huilă, după cum a prevăzut Guvernul în programul de iarnă, complexul hunedorean a avut pe stoc doar vreo 40 de mii de tone de huilă, condiții în care a funcționat cu producția curentă, minerii lucrând și sâmbăta.

Acum, pentru a preveni situația din 2015 și 2016, conducerea CEH susține că e necesar ca stocul de huilă necesar iarna să fie constituit vara.

Lucrăm la stocul de cărbune. Am dat o dispoziție, marți, pentru a constitui de acum stocuri de cărbune pentru iarnă. Nu vreau să critic Guvernul trecut, dar respectivul Guvern a dat o hotărâre pentru constituirea stocurilor de huilă în noiembrie. E absurd. Când? Când noi deja începeam să funcționăm la un regim mai înalt. Normal așa ar fi ca iarna să funcționezi cu toate motoarele. Când e o criză, că vor mai fi, numai să mai fim și noi în piață. Iarna când e prețul mare atunci trebuie să funcționezi. Dacă aveam șase grupuri, cu șase mergeam. Așa trebuie făcuți banii”, a spus Mihaela Melczer, directorul general al CEH.

Potrivit sursei citate, ”vara termocentralele trebuie să-și facă întreținerea, reviziile, lucruri care nu s-au făcut”.

La mijlocul lunii ianuarie, ministrul Energiei, Toma Petcu, trimite corpul de control să verifice cum a fost pregătit programul de iarnă la Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia, societăți  care se confruntau cu stocuri minime de cărbune. Tot ministrul susținea că stocurile de cărbune de la cele două societăți asigurau funcționarea termocentralelor pentru două-trei zile. Asta se întâmpla într-o perioadă de frig extrem, în care cărbunele era salvarea sistemului energetic național.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza