
In ultimii 2 ani am fost foarte interesat sa studiez cauzele cele mai profunde ale suferintei umane.
Si am descoperit ca exista o cauza, poate cea mai mare, cea mai puternica si cea mai ignorata care duce la majoritatea nefericirilor noastre.
Daca toate suferintele noastre ar fi roadele unui copac, atunci radacina lui ar fi STRESUL.
Mai mult, exista 2 tipuri. Unul mai evident, altul mai subtil. Iar cel mai subtil este cel mai periculos si daca nu privim in noi cu adevarat, nu -l descoperim decat in efectele pe care le produce: dependente si boli.
Stresul este o moarte lenta, o picatura chinezeasca pe care nu o constientizam decat in momentul cand e aproape prea tarziu, de cele mai multe ori:
-
Cand avem cancer
-
Cand avem o boala cronica sau autoimuna
-
Cand pierdem tot ce avem material
-
Cand intram in depresie severa
-
Cand suntem parasiti de toti cei dragi
Cele mai mari efecte, vizibile, ale stresului, sunt dependentele si bolile.
Dependentele sunt o incercare foarte trista de a rezolva problema, iar bolile sunt ultimul bastion de aparare al fiintei noastre, strigatul ultim de ajutor pe care spiritul, mintea, sufletul nostru il striga prin trupul nostru chinuit.
Prin toate dependentele noastre incerca sa aducem alinarea stresului:
-
Sentimentul de linistire interioara si calm
-
Sentimentul de control
-
Sentimentul de ”pot sa locuiesc din nou in corpul meu”
Problema e ca orice ”medicament” am avea pentru a ne abate atentia sau a alina cauza profunda a agitatiei noastre interioare, are efect doar foarte scurt si cere o noua doza, mai mare pentru a obtine acelasi efect calmant.
Alcool
Droguri
Jocuri
Cumparaturi
Mancare
Internet
Orice medicament de genul acesta, devine rapid dependenta pentru ca este calea scurta spre efectul dorit, insa pe termen lung, ne imbolnaveste si apoi ucide.
Cand am mers suficient de mult pe drumul gresit, alegand scuratura, apare efectul adevarat al dependentei pe termen lung: BOALA
Practic, viciile si dependentele noastre aduc o linistire foarte scurta aici si acum, cu pretul bolii putin mai tarziu.
E ca o investitie negativa.
Insa inainte de a vorbi despre solutii, hai sa vedem mare si clar cauza.
STRESUL
Exista 2 tipuri de stres
Unul obligatoriu
Unul predestinat
Multi dintre noi le avem pe ambele.
Stresul obligatoriu este cultural si social.
Intreaga lume asa zis civilizata este deconectata de propriul suflet. Golul interior este atat de mare incat nu stim cu ce sa il umplem.
Alergam, avem target-uri de atins, obiective si visuri, apoi cadem rapusi de oboseala, boala si repsonsabilitati doar sa respiram un pic si sa ne ridicam pentru a o lua de la capat pana crapam.
Nu prea scapa nimeni de asta.
Stresul predestinat este stresul post – traumatic.
Daca ai suferit o trauma emotionala, sufleteasca sau psihologica, exista un stres in tine, pe fundal, mai periculos decat cel obligatoriu pentru ca e greu de detectat iar vindecarea de acest stres necesita proceduri, unelte si intelepciune si din medicina, si din psihologie si din spiritualitate.
Ce este trauma?
Daca ai fost supus la stres prelungit ( luni sau ani de zile) , mai ales in copilarie, creierul tau s-a dezvoltat in alt fel. Ti-au fost dereglate niste functii hormonale cum ar fi:
-
Secretia de cortizol – hormonul stresului, care acum ti se scurge in corp chiar daca trauma a fost cu 20 de ani in urma
-
Secretia de dopamina, hormonul recompensei si al placerii este produs in cantitati mai reduse pentru ca nu s-au dezvoltat cum trebuie si ai nevoie de doze mult mai mari dintr-o placere pentru a simti cu adevarat placerea
Ce inseamna trauma psihologica si care sunt cele mai intalnite tipuri?
Evenimente ce se intampla doar odata: accident, dezastru natural, atac violent
Evenimente repetitive: sa locuiesti in cartiere periculoase, sa traiesti in saracie, sa fii bolnav mult timp, agresiune sexuala, fizica, emotionala
Evenimente ce sunt tratate superficial de societate: divortul parintilor, moartea cuiva din familie, umilire sau dezamagire, despartire in relatii
Foarte multi oameni, inclusiv medici, neaga sau prefera sa ignore legatura directa dintre stresul cauzat de o trauma psihica si bolile impreuna cu dependentele noastre.
Stiinta insa vine din urma si exista studii extrem de bine documentate de la universitati de prestigiu ca Harvard, care au descoperit ca roata e rotunda, ca apa e uda si gaura de la covrig.
Aceste studii au concluzii ca:
-
Stresul datorat traumelor psihice din copilarie este corelat direct cu obezitatea si mancatul compulsiv. Foarte multe cazuri de obezitate au la radacina abuzul sexual, fizic, si traume in copilarie.
-
Oamenii care sufera cel mai puternic de dependente sunt cei care au suferit traume in copilarie motiv pentru care creierul lor s-a dezvoltat in mod diferit
Despre solutii
O alta carte spectacol ce este doar in engleza dar poate fi comandata acum in Romania usor, este The Body Keeps the Score.
In cartea aceasta am avut niste revelatii mari legate de viata mea personala dar si cea profesionala.
Marea revelatie a fost ca traumele psihologice si stresul suferit in copilarie dar si la varsta adulta, au un ecou pentru tot restul vietii si in fundalul psihicului nostru nu mai suntem niciodata linistiti si impacati cu adevarat. Exista un stres continuu care face sa se deregleze hormonii din corpul nostru, care face sa creasca aciditatea din corp si intr-un final sa ajungem la boli cronice si ale sistemului imunitar:
– diabet
– psoriazis
– lupus
– artroza reumatica
– cancer
– si i toata lista cu sute de astfel de afectiuni care de cele mai multe ori sunt considerate ”netratabile” si ”nevindecabile”.
Ei bine, aceasta carte ne arata ca poate exista vindecare insa prin abordarea si vindecarea stresului si a traumelor psihice, mentale si sufletesti pe care le-am avut de-a lungul vietii.
Este o carte stiintifica si plina de povesti exemplu care alaturi de pasi de actiune concreti pe care ii putem face, este una din cele mai bune carti despre vindecare pe care le-am citit.
Pun link aici pentru cei interesati: http://bit.ly/2mPPZpn
In the Realm of Hungry Ghosts: close encounters with addiction
In traaducere, In taramul Fantomelor infometate: intalniri de grad zero cu dependentele.
In viziunea lui Gabor Mate, un doctor ce a lucrat timp indelungat cu oameni dependenti in cel mai mare grad, azi scriitor ce calatoreste azi in lume pentru a constentiza lumea despre aceasta suferinta umana uriasa, fantomele flamande sunt niste fiinte din filozofia budista cu burti mari si guri mici care nu se pot satura niciodata.
Nu cred ca exista o mai buna ilustrare a omului dependent.
Dependenta este o boala insa societatea noastra o trateaza ca pe o stigma, o rusine, un semn de slabiciune ce duce la o suferinta si mai mare si la nevoia dependentului de a-si creste doza si mai mult.
Una din cele mai bune carti despre dependente scrise la ora asta in lume, aici:
Ultima carte pe care ti-o recomand este ”Setea de intregire” de Christina Grof.
Adevarata cauza a stresului si a suferintei din viata noastra, care duce la boala si dependente, este deconectarea de propriul nostru suflet si de corpul nostru pentru ca a devenit foarte dureros sa traim in corpul nostru, indurand starile de stres, agitatie, nelinista, frica, durere.
Singura solutie adevarata, este reintregirea noastra.
A mintii noastre, a psihicului, a sufletului.
Iar cartea Setea de intregire ne arata concret cum: http://www.calatoriainimii.ro/ro/Cartile/Detalii/3-Setea-de-intregire
Daca ai o suferinta legata de stres, boala si dependente, te rog scrie-mi.
Vom incerca sa facem macar un pas inainte spre rezolvarea problemelor si nu uita ca cel mai important pas este sa gasesti macar o persoana despre care poti sa vorbesti deschis despre suferintele tale cele mai intime.
Mult succes si spor la treaba
Pera Novacovici