Taia. Cu decizie de sistare a activității, dar în dezbatere publică pentru emiterea autorizației de mediu

93

Microhidrocentrala construită pe Râul Taia trebuie scoasă din uz. Așa sună o hotărâre definitivă, pronunțată anul trecut de instanța de judecată. Contestația în anulare a fost și ea defavorabilă construcției energetice. Cu toate acestea, APM Hunedoara a deschis procedura pentru o nouă autorizație de mediu pentru hidrocentrala ce ar trebui desființată.

Debzatere publică, miercuri

În vara anului trecut, APM Hunedoara a emis, în urma decis, în urma sentinței definitive pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, sistarea activității la microhidrocentrala de pe Taia.

”Hotărârea judecătorească anulează actul administrativ. Asta atrage, conform legii, doar încetarea activității. Nu există o hotărâre judecătorească pentru demolarea ei. S-a dispus încetarea activității. Ne-au comunicat că au oprit activitatea la respectiva microhidrocentrală”, spunea, Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara.

Potrivit sursei citate, dispoziția de încetare a executării proiectului era tardivă, pentru că proiectul era finalizat.

Tribunalul Hunedoara a dat, anul trecut, o soluție în favoarea celor de la Bankwatch. Asociația de mediu a reclamat că a fost construită într-un sit Natura 2000.

”În mod evident construirea  și exploatarea  unei microhidrocentrale generează deteriorarea habitatelor și perturbării ale speciilor pentru care a fost desemnată aria în cauză ca protejată. Prin urmare nu este posibilă o astfel de investiție în perimetrul unei zone de conservare specială”, se arată în motivarea instanței hunedorene.

Același document arată că decizia etapei de încadrare  nr. 8109/21.10.2009, revizuită la 27.05.2013, revizuită la 14.11.2013 este nelegală.

În final, prin sentința sa, Tribunalul Hunedoara a dispus anularea autorizației de mediu nr. HD 50/15.06.2015 emisă de APM Hunedoara. Iar sentința a fost menținută de Curtea de Apel Alba Iulia.

Acum, microhidrcentrala de pe râul Taia, din aria protejată Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina, este vizată de o procedeură de acordare a unei noi autorizaţii de mediu. Dezbaterea publică va avea loc miercuri la clubul din Petrila.

Conform G4media, firma care a construit microhidrocentrala a comandat un studiu de impact asupra mediului. Concluzia unor ingineri din Cluj a fost că fauna şi flora nu au fost şi nu vor fi afectate „semnificativ”.

Fauna, în pericol

Biologul Călin Dejeu, expert în arii protejate, combate studiul de impact asupra mediului care spune că nu e nicio problemă la Taia.

”Cazul Taia este și mai grav pentru că a fost defrișat arinișul, un habitat prioritar (91E0), în momentul începerii șantierului, și pentru că s-a făcut un drum de acces, de la zero, prin rezervație naturală. În plus, și lunca de pe malul opus centralei a fost distrusă, fiind acoperită cu moloz. Alt element agravant în cazul Taia este faptul că pe traseul conductei se afla un ochi de apă permanent, folosit în perioada de reproducere de două specii de tritoni, inclusiv tritonul comun transilvănean, subspecie pentru care a fost desemnat situl Natura 2000 în cauză. Acest habitat acvatic a dispărut complet, în urma lucrărilor de plasare a aducțiunii, cu efect devastator pentru tritoni”, a declarat biologul Călin Dejeu pentru G4Media.ro.

Principalele specii afectate sunt speciile protejate din formularul standard al sitului Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina care depind de râu și de zona ripariană: zglăvoaca, racul de ponoare, vidra, tritonul comun transilvănean. În plus, a fost grav afectat, până aproape de dispariție, habitatul prioritar 91E0 (arinișul).

Biologul critică și demersul APM Hunedoara de a deschide procedura de acordare a unei noi autorizații de mediu pentru microhidrocentrala de pe Taia.

”Procedura deschisă acum de APM Hunedoara, pentru emiterea unei noi autorizații de mediu, este strict ilegală și reprezintă un abuz în serviciu colosal. Instanța, în procesul deschis de Bankwatch România, a anulat nu doar autorizația de mediu, ci și decizia de încadrare care ținea loc de acord de mediu. Pentru a putea solicita autorizație de mediu, un proiect trebuie să obțină mai întâi acord de mediu, ori proiectul în cauză nu mai are așa ceva. Faptul că o agenție pentru protecția mediului își permite cu atâta nonșalanță să încalce o decizie definitivă într-un proces pe care chiar ea l-a pierdut reprezintă un precedent de o gravitate extremă”, mai spune Dejeu.

Conform acestuia, ONG-urile se chinuie, cu mijloace cât se poate de modeste, ani în șir, să opresacă un proiect ilegal.

”Dacă și când câștigă, decizia este încălcată, înseamnă că tot efortul lor este în zadar. Iar Justiția este oricum singura șansă pentru patrimoniul natural, într-o țară cu autorități de mediu complet denaturate. În cazul râurilor situația este cea mai disperată, pentru că aici intervine și instituția anacronică, Apele Române. Abuzul din cazul Taia este și mai mare pentru că este unul dintre cazurile din lista scurtă pentru care a fost declanșată procedura de infringement (Încălcarea nr. 2015/4036). Deci, APM Hunedoara nu sfidează doar Justiția, ci și Comisia Europeană”, completează biologul Călin Dejeu.

MHC Taia e pe lista microhidrocentralelor care afectează mediul și încalcă legislația europeană în materie

Hidro Clear din Sibiu este deținută de două companii italiene, Clear Energy și Etea Rinnovabili, reprezentate de Igor Siccardi și Silvio Allamandi.

Mihaela Mihai

Comenteaza

Comenteaza