
Unul dintre momentele cele mai importante și interesante în orice relație sunt cuvintele “Te iubesc”, spuse cu voce tare. Fără ele – nu există relație. Însă atunci când sunt rostite, întotdeauna apar întrebări și îndoieli.
Oare el/ea într-adevăr a avut asta în vedere?
Este un pas corect?
El/ea a spus asta pentru sine sau pentru mine?
Maestrul Zen Tit Nat Khan în cartea sa “Cum să iubești” ne explică de ce cuvintele “Te iubesc” pot însemna altceva decât ceea ce credem noi.
Esența iubirii adevărate este înțelegerea. Se poate spune că înțelegerea este un alt nume al iubirii. A iubi cu adevărat pe cineva, înseamnă să-l înțelegi, să-i simți sentimentele și suferința.
Atunci când oamenii spun “te iubesc”, ei se concentrează mai mult pe ei înșiși – pe “Eu-l” lor. Iar dragostea adevărată îți cere să uiți de ego-ul tău, conștientizând că în iubire sunteți un tot întreg.
Adesea, când spunem “te iubesc “, ne concentrăm pe ideea că “Eu sunt cel care iubește” și nu pe faptul că dragostea noastră este cu adevărat profundă. Credem că suntem un “Eu” separat. Însă nu existăm fără ceilalți. Ca și floarea care e compusă din petale și stamine, acestea separate nu sunt o floare. Dacă eliminăm apa, clorofila, lumina soarelui – nu va mai exista floarea frumoasă.
O floare nu poate exista singură. În această lume totul este interconectat. Acest lucru este valabil și pentru fiecare dintre noi. Nu putem exista singuri, ci doar împreună.
În orice relație, suferința altei persoane este și suferința noastră, precum și fericirea partenerului este fericirea noastră. Când înveți să privești iubirea astfel, vei acționa și vei vorbi într-un mod complet diferit. Vei vedea cât de ușor e să trăiești și să iubești după aceea.
Dragostea este atunci când cei doi devin un tot întreg.
Iubirea presupune că veți deveni un tot întreg. Când te îndrăgostești, nu mai există “Eu-l” tău separat. Limitele dintre tine și partener nu mai există, atunci când vă iubiți reciproc. De acum înainte, sunteți un tot întreg. Te simți rău când cel pe care-l iubești se simte rău.
Înțelegerea acestui fapt ne ajută să-l iubim pe celălalt, astfel încât să sufere mai puțin. Pentru că suferința, ca și fericirea, este comună. Acolo unde există dragoste adevărată, nu există diferențe. Suferința ta este și suferința partenerului. Fericirea lui este fericirea ta. Nu vei mai spune niciodată: “Acestea sunt problemele tale”.
https://relatii.net