Termocentrala Mintia funcționează cel puțin până în vară. Procesul cu Garda de Mediu, amânat pentru iunie

274

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat, luni, până în iunie, judecarea apelului formulat de Conducerea CEH la sentința prin care Judecătoria Deva a menținut procesul verbal prin care Garda de Mediu a dispus sistarea activității la Termocentrala Mintia.

Următorul termen al procesului dintre Mintia și Garda de Mediu va avea loc pe 19 iunie.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a prezentat, săptămâna trecută, celor de la Garda de Mediu, măsurile luate pentru a îmbunătăți condițiile de mediu de la Termocentrala Mintia.

”Le-am arătat ce am făcut până acum și cu ce vom merge în instanță. Este vorba despre investițiile aprobate deocamdată de noi, de executiv, la conversia pe gaz a grupului 2 și o centrală termică de pornire pentru care s-au alocat banii, s-au securizat banii în depozite. Există documente furnizare de CT-ul CEH-ului prin care se aprobă investițiile respective. Vrem să arătăm că am mai făcut niște pași concreți. Din păcate mai mult nu se poate”, declara pentru GDD, directorul general al CEH, Mihael Melczer.

Conform sursei citate, timp de ani întregi la Mintia nu s-a făcut nimic.

Pentru trecerea grupului doi de la Mintia pe gaz și construirea unei centrale termice de pornire CEH are nevoie de 10 milioane de euro.

Conform directorului general, compania nu dispune la acest moment de suma întreagă, însă ”o parte consistentă” din aceasta este ”securizată în conturi”.

Termocentrala deveană riscă să fie oprită.

Încă din vara lui 2015 Garda de Mediu a dispus  sistarea activității. Sancțiunea a venit ca urmare a faptului că la Mintia nu sunt îndeplinite condițiile de mediu cerute de UE.

Conducerea complexului a contestat în instanță respectivul proces-verbal. Judecătoria Deva a dat dreptate, anul trecut, comisarilor de mediu. A rămas astfel în picioare procesul verbal de sistare a activității.

CEH a făcut însă apel la decizia dată de instanța deveană.

În cazul în care Complexul Energetic Hunedoara va pierde și apelul, Termocentrala Mintia nu mai are nicio șansă de salvare, aceasta trebuind oprită. Oprirea grupurilor energetice de la Mintia ar însemna, pe lângă peste 1000 de șomeri, și pierderea serviciilor de sistem- asigurate de Mintia- și astfel a veniturilor sigure ale CEH.

Termocentrala Mintia reprezintă ”gaura neagră” de la CEH. Situația în care se regăsește termocentrala se datorează și fostelor conduceri ale Complexului Energetic Hunedoara. Statul– acționarul majoritar al structurii energetice- are și el partea lui de vină. Acesta nu a tras de urechi directorii care au mimat doar că lucrează la îndeplinirea condițiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza