Tiberiu Iacob-Ridzi: Comisia Europeană nu spune să închidem minele mâine. Guvernul trebuie să facă proiecte pentru Valea Jiului

195

Primarul municipiului Petroșani a participat, la Bruxelles, la lansarea platformei regiunilor carbonifere în tranziție. Acest program își propune să finanțeze proiecte pentru zonele afectate de restrângerea activității miniere. Guvernul este însă cel care trebuie să trimită proiectele, autoritățile locale putând doar să facă propuneri. Programul investițional poate fi accesat în perioada 2018-2027.

Nimeni nu spune de mâine închideți tot

Primarul din Petroșani recunoaște că există un trend ce prevede restructurarea activității miniere în toată Europa.

”Acest proces este ireversibil în noile condiții (noile cerințe legate de protecția mediului-n.r.) însă nimeni nu spune de mâine închideți tot și ați terminat cu mineritul sau cu energia pe cărbune”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.

Edilul a fost la Bruxelles pentru a vedea cum abordează Uniunea Europeană problemele industriei carbonifere. Asta după ce s-a tot spus că Uniunea Europeană este cea care dorește închiderea minelor.

”Statele sunt cele care vin cu propuneri, iar Comisia Europeană oferă asistență. E vorba de a pune altceva în locul mineritului, e drept, dar Comisia Europeană nu impune: de mâine închideți aceste capacități”, mai spune primarul.

Conform sursei citate sunt state în care strategia minieră merge până în 2040.

”Germania, spre exemplu, are o regiune cu care e inclusă în proiect, are proiecte naționale finanțate din fonduri naționale și regionale sau cofinanțate, de peste 200 milioane de euro. Strategia lor merge până în anul 2043. Asta nu înseamnă că în 2043 exploatările sunt închise. Se urmărește, în ceea ce privește partea de producție a energiei termice pe cărbune, modernizarea centralelor la cerințele de mediu și în paralel crearea de alternative pentru cei ce-și desfășoară activitatea în această zonă minieră. M-a mai surprins că una din țările europene inaugurează o nouă centrală pe lignit în 2020. Orizontul de timp este de vreo 50 de ani. E o strategie ce ține de fiecare stat și de cum gândește acest sector. Noi nici acum nu avem strategie energetică națională”, explică primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Omul, în centrul programului

Platforma pentru zonele miniere aflate în tranziție are în centru omul.

”Ca și abordare, în centrul acestui program trebuie să fie omul, familia, și nu eficiența economică. Nu s-a vorbit despre CEH, poluare, închideri de mine”, susține primarul.

Ridzi spune că UE cere programe concrete, viabile și finanțabile. Discuțiile sunt axate pe păstrarea locurilor de muncă, înființarea de noi locuri de muncă și reducerea migrației populației.

Guvernul, pionul principal

Valea Jiului va avea finanțare în baza platformei pentru zonele miniere în tranziție dacă Guvernul României va depune proiecte.

”Pionul principal în platforma lansată de Uniunea Europeană este Guvernul României, prin Ministerul Energiei sau alte ministere care au tangență cu această treabă. Ele trebuie să prezinte Comisiei Europene proiectele cu referire la zonele miniere, în cazul nostru Valea Jiului și Oltenia. Este foarte important ca Guvernul României să creeze acest grup de lucru foarte rapid împreună cu agențiile naționale, cu CEH-ul și autoritățile locale să ne punem la masă și să creionăm aceste programe concrete”, susține primarul din Petroșani.

Asta pentru că țările membre știu cel mai bine ce vor să facă pentru zonele miniere în tranziție.

”Cei de la Comisie au spus: veniți cu proiecte concrete pe care să discutăm, și noi să venim cu expertiza noastră și vedem ce se poate face. Au spus așa: cu cât veniți mai repede cu aceste proiecte, intrați în acest grup și intrați la finanțare chiar în perioada 2018-2020”, explică edilul.

Anul acesta vor fi finanțate proiecte concrete depuse primele patru regiuni ce fac parte din platforma zonelor miniere în tranziție.

”Se intenționează ca în exercițiul financiar 2020-2027 să fie și o sumă de bani și o linie de finanțare pe această temă a zonelor carbonifere în tranziție. Acești doi ani, 2018-2020, sunt de pregătire temeinică pentru 2020-2027. De menționat că nu mai există în România niciun program cu finanțare națională pentru zonele miniere. Mie mi s-a părut că e neadecvat. Toate celelalte state au proiecte și programe naționale prin care finanțează tot felul de lucruri. Noi am încetat să mai finanțăm”, spune primarul.

Primarul municipiului Petroșani susține că va iniția o discuție cu colegii din Valea Jiului pentru a discuta despre posibilitățile pe care acest proiect le oferă Văii Jiului.

Fără recalificări din pix

În cadrul discuțiilor de la Bruxelles s-a atras atenția să se vină cu programe care pot fi puse în practică, viabile.

”Cineva din Polonia a spus nu vă gândiți că în aceste zone veți face un fel de Silocon Valley pentru că resursa umană din zonele respective nu poate fi recalificată înspre zona de high tech. Aici trebuie centre universitare, dar poate fi reconversie profesională în meserii similare sau apropiate de ceea ce se întâmplă în minerit. Nu facem programe pe hârtie și-i recalificăm din pix”, a completat Iacob-Ridzi.

Conform acestuia, tranziția în zonele carbonifere cum este și Valea Jiului poate fi făcută doar prin programe naționale sau cu finanțare europeană. Primarul spune că nu trebuie să vină statul în Valea Jiului și să facă fabrici. Statul statul poate să facă altceva.

”În momentul în care vine un investitor mare, prima dată vine la Guvernul României și spune am în intenție să fac o investiție de zeci de milioane de euro. Care este părerea voastră? Atunci Guvernul poate să spună te sprijinim să faci această investiție, dar în Valea Jiului nu în altă parte. Îți acordăm și facilități acceptate de UE, ajutor de minimis, cu niște condiționări. Dacă faci în altă parte nu primești acești bani”, explică primarul.

La acest moment sunt patru țări în programul pilot: Slovacia, Polonia, Grecia și Germania. Însă acesta este deschis tuturor celor 41 de regiuni miniere din cele 12 state europene.

În total, în Europa, sunt 185 de mii de angajați ce vor fi afectați de restructurarea sectorului minier.

Mihaela Mihai

Comenteaza

Comenteaza