Tinerii de la Salvați Copiii, inițiați în tainele artei la Teatrul din Petroșani

260

Tinerii de la Salvați Copiii Petrila au învățat, joi, ce inseamnă munca de regizor, dar și tainele teatrului de la apariție până în prezent. Deși unii dintre ei au fost pentru prima dată într-o sală de teatru, alții erau deja familiarizați cu astfel de spectacole.

Regizorul Horațiu Apan, cel care pune în scenă piesa „Prostia omenească” i-a tratat pe copii ca pe niște oaspeți și le-a povestit acestora despre teatru. De la el, tinerii au aflat care este legătura între teatru și film, dar au și fost puși la încercări. Regizorul le-a testat aptitudinile artistice.

„Acțiunea de astăzi este, cred eu, una dintre  acțiunile frumoase, importante și relevante care fac parte din proiectul nostru. Proiectul câștigat de Salvați Copiii este un proiect internațional – parteneriat pentru învățare. Parteneri noștri sunt din Italia, Spania, Germania, Irlanda, Letonia și proiectul este intitulat „FILM”. Educația prin film, prin vizual. În țările în care am fost până acum ni s-au prezentat filme, locurile unde s-au făcut filmări și discuții pe tema filmelor, urmărindu-se în bună parte educația tinerilor. Filmul ce s-a văzut în țara respectivă, l-am vizionat, l-am comentat și noi, urmărind mereu ceva. Acel ceva este frumosul, esteticul, educația. Cred că proiectul și-a atins și își va atinge în mare măsură scopul pentru că în felul acesta reușim să-i smulgem pe tineri dintr-un cotidian, dintr-un obișnuit care nu întotdeauna este cel dorit. Mai putem spune și că este un proiect pentru relaxare. Mă bucur mult că am participat astăzi la această acțiune la Teatrul Dramatic din Petroșani”, a declarat Valeria Popescu președinta organizației Salvați Copiii Hunedoara.

Copiii au rămas impresionați de acțiunea de la teatru și au fost atenți la spusele regizorului. Așa că, impresionați de cele aflate chiar de la specialiști, unii din ei își doresc să revină la teatru și să urmărească piesele.

„Mie mi-a părut bine și cred că aș putea învăța ceva de aici. Azi am învățat cum se reprezintă un teatru. Am mai fost la teatru și la Petroșani, este a doua oară când vin”, a declarat Crina Borbely, o fetiță de 15 ani, beneficiar la Centrul Salvați Copiii Petrila.

Președinta Salvați Copiii Hunedoara susține că după ieșirea la teatru, copii au plecat ”mai frumoși sufletește”.

 „Consider că vom pleca mai bogați, mai frumoși sufletește și încercăm mereu din ceea ce aflăm să împărtășim și altora. Ne dorim ca proiectul să-și atingă scopul țintind mintea și sufletul tânărului”, a mai spus Valeria Popescu.

Reprezentanții Asociației Salvați Copiii au vrut să facă ceva diferit față de lucrurile obișnuite pe care le practică copiii zi de zi și să-i îndrepte spre  acțiunile culturale desfășurate în societate.

Iulia BĂLUȘĂ

 

Comenteaza

Comenteaza