Tiroliană pe un fost perimetru minier

155

Activitatea minieră s-a tot restrâns în ultimii ani în Valea Jiului. Sunt zeci de perimetre care au fost închise și ecologizate. Terenurile au intrat în administrarea primăriilor, care acum încearcă să le dea o utilitate. Una de recreere și de senzații tari, date de tiroliene.

Parc nou la Petrila

În orașul Petrila, din județul Hunedoara, primăria a întocmit încă de prin 2016 un proiect de regenerare a spațiului public urban. Acum, proiectul, unul cu fonduri europene, care presupune amenajarea unui parc, este în faza licitației.

”Acest proiect implică transformarea unor zone degradate în zone de agrement. Avem lucrări de amenajare pentru un parc, pe aproximativ 2 hectare, și mai avem și dotări. Vor fi acolo băncuțe, chiar o tiroliană”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Locuitorii spun  că parcul e binevenit, mai ales că în zona respectivă nu au o astfel de zonă verde. Terenul pe care urmează să fie amenajat parcul este amplasat dincolo de Jiul de Est.

”Ar fi foarte bun, da numa să se facă. Care bunic nu ar veni cu copilul să aibă unde să se joace. Cum e la noi între blocuri, nu au unde să se joace copiii. În 8 martie nu ai parc”, spune un petrilean.

”Cât îi, traversăm un pod doar atât. Cartierul e dincolo de Jiu, nu mi se pare departe. Să-l facă că de venit vin oamenii aici”, susține un alt bărbat.

Terenul se află într-un perimetru în care a funcționat un puț al minei Petrila.  E o movilă de pământ rezultată în urma închiderii activității miniere.

”Eu zic că pentru weekend este un parc perfect de recreere pentru petrileni. Mai mult decât atât, dacă am avut această posibilitate de a obține finanțare de la fonduri europene pentru regenerarea acelui teren care este o movilă de pământ rezultată în urma ecologizării de la puțul 1 est al fostei mine Petrila, eu zic că e un lucru în interesul orașului”, mai spune primarul Jurca.

Valoarea totală a proiectului este de 5,9 milioane de lei. Atât proiectarea și execuția dar și dotarea cu mobilier și amenajarea parcului au fost ridicate în sistemul public de achiziții, licitațiile fiind în desfășurare.

Mihaela Mihai

Comenteaza

Comenteaza