Toamna Petrileană – relatare din mijlocul acţiunii

257

„Toamna petrileană” este al doilea eveniment major ce se desfăşoară anual la Petrila. O manifestare unde Consiliul Local şi Primăria participă în calitate de co-organizatori, în acest sens de la bugetul local fiind alocaţi anul acesta doar 7.000 lei, faţă de sute de milioane de lei câţi se alocau de la bugetul local în anii trecuţi pentru manifestări similare. 
„Aceasta este cea mai bună cale, cea de co-organizator, noi participăm cu o sumă mult mai mică de bani de la bugetul local, plus că punem la dispoziţie spaţiul, iar organizatorul principal este cel care se ocupă de cea mai mare parte a lucrurilor, inclusiv de latura financiară. Acest lucru face să putem să îndeplinim dorinţa cetăţenilor, aceea de a organiza astfel de manifestări de cel puţin două ori pe an, timp de trei zile, dar cu bani puţini de la bugetul local”, ne-a spus primarul Ilie Păducel încă din primăvara anului trecut. Se vede treaba că în timp administraţiile publice locale, printre care şi cea din Petrila, au învăţat „lecţia trecutului”, îmbinând azi practicul cu utilul, pe bani puţini, toată lumea fiind acum mulţumită: marea majoritate a cetăţenilor că au parte de câteva zile de distracţie, administraţia locală că dă oamenilor ceea ce ei cer, organizatorul că reuşeşte proba­bil să-şi dubleze sau tripleze investiţia şi comercianţii că fac ceva bani în plus în doar câteva zile.
Vineri seară, pe un frig pătrunzător faţă de data la care ne aflăm, am participat şi noi la deschiderea acţiunii.
Câteva schimbări organizatorice în bine
Primul lucru pe care l-am constatat a fost faptul că multe s-au schimbat faţă de Zilele Petrilene în ceea ce priveşte organizarea. În primul rând n-au mai fost aduse jocuri periculoase pentru tineri şi copii, tot ce-am văzut montat pe strada Republicii fiind de calitate şi fără probleme. Cea mai mare înghesuială şi zbenguială am găsit-o vineri seara la maşinuţele electrice, copiii şi tinerii întrecându-se să prindă în anumite momente o maşinuţă liberă.
În al doilea rând, am observat o mai bună delimitare a spaţiului unde se vindeau mici şi cârnaţi prăjiţi, sau diverse frigărui, precum şi must, vin şi bere, de spaţiul unde se vindeau produse de tot felul, acestea din urmă fiind aranjate în standuri aflate în apropiere de scena improvizată. În acest fel, fumul de la „prăjeală” nu mai avea cum să intre în nasul artiştilor ce evoluau pe scenă, cum s-a întâmplat în alte dăţi, când un artist a spus în direct pe scenă: „Mă iertaţi, dar sunt sufocat în anumite momente de fumul de la mici care vine direct spre noi…”.
În fine, în al treilea rând, am observat mult mai multe forţe de ordine, în primul rând din partea jandarmeriei, fapt ce a făcut ca anumiţi inşi dubioşi, cu „marfă” de vânzare, să dispară.
Iar au lipsit toaletele ecologice!
Au fost şi nereguli. În primul rând nici de data aceasta nu am văzut să se monteze o toaletă ecologică (măcar una), astfel că – după ce s-a lăsat întunericul – berea, sucul, mustul şi vinul au ajuns  pe gardurile şi garajele din spatele blocurilor. O problemă pe care nicio administraţie locală nu vrea s-o regleze. Cu trei-patru toalete ecologice suntem convinşi că s-ar rezolva această neregulă, dar chestiunea este să mai se şi dorească acest lucru. Faptul că se motivează că nu sunt bani, pentru că astfel de toalete ecologice costă ceva, cade din start. Da, costă, dar când vrei să organizezi aşa ceva într-un loc public central, îţi asumi şi o astfel de res­ponsabilitate. Apoi, aceste toalete ecologi­ce nu le cumperi în fiecare an, le cumperi să ţină câţiva ani, deci costul se reduce simţitor, iar civilizaţia învinge. Este, dacă vreţi, o chestiune de onoare până la urmă. Să sperăm că până la urmă raţiunea va învinge şi la astfel de manifestări vom găsi şi toalete ecologice, fie că vorbim de Petrila sau Petroşani, ori de Uricani, Vulcan sau Lupeni.
Sinceritate la băutură
Înainte cu un ceas de deschiderea oficială, primarul Ilie Păducel, însoţit de câţiva consilieri locali, în general democrat-libe­rali, în frunte cu Cornel Preda, dar şi cu un consilier pepededist, de viceprimarul Vasilică Jurca, de administratorul public al oraşului, Ciprian Preda, şi de şeful gospodăriei publice, Vasile Costache, se afla printre cetăţeni, încercând să ia „pulsul” oraşului. Într-un final cei pomeniţi s-au oprit la una din mese, la un suc, dar au fost repede răpuşi de frig, afară nefiind mai mult de câteva grade, vreo 7-8 maxim, fapt ce i-a făcut să nu zăbovească mai mult de un sfert de ceas. Acolo, primarul a fost mereu strigat şi salutat cu bucurie şi admiraţie de cetăţenii care treceau, e drept cam zgribuliţi şi ei de frig. La un moment dat, un zdrahon de băştinaş, de vârstă medie, puţin „scurtcircuitat” de băutură, s-a oprit şi a dat mâna cu toţi de la masă, mai puţin cu primarul. Căruia însă i-a zis pe un ton grav: „Primare, am văzut multe la viaţa mea, am văzut vaci şi oi cât cuprinde, am văzut de toate la viaţa mea, dar uliţe şi poteci asfaltate prin toate cătunele n-am văzut. Ce ai făcut e lucru rar şi n-am cuvinte! Bravo, primare!”.
„E meritul meu şi al consilierilor, al tuturor celor din primărie, fără ei nu puteam face nimic!”, i-a răspuns primarul, oarecum uimit de ce discuţie a deschis cetăţeanul într-un moment când nimeni nu se aştepta.
Frigul i-a ţinut pe unii în case…
Cum spuneam, după 15-20 de minute, primarul şi consilierii s-au ridicat şi s-au apropiat încet de scenă. Lângă ei s-a alăturat şi consilierul liberal Benke, care şi-a lăsat nepoţica familiei şi s-a alăturat pentru puţin timp de colegii din administraţie. Ceasul arăta 18:45, într-un sfert de ceas trebuia dat semnalul deschiderii oficiale a „Toamnei petrilene”, după care la orele 19:00 urmau să intre pe scenă interpreţii de muzică populară.
Lumea, mai puţină decât de obicei, probabil din cauza frigului, nu l-a des­curajat pe primar. „O să vină mâine şi duminică mult mai mulţi, poate că se face vreme mai bună şi atunci e şi mai bine. Dar şi acum sunt câteva sute de oameni în zonă. Şi o să mai vină, numai să înceapă spectacolul!”. Într-adevăr, cu cât se apropia de orele 19:00, s-au mai strâns ceva cetăţeni. Dacă la început vorbeam de câteva zeci pe lângă scenă, în următoarea jumătate de oră se putea vorbi liniştit de vreo câteva sute.
Consilierii pesedişti şi liberali au lipsit la deschidere de pe scenă
La orele 19:00, primarul a dat startul „Toamnei petrilene”, de pe scenă, însoţit de aceiaşi consilieri locali şi de funcţionarii amintiţi la început. Interesant este faptul că au lipsit cei mai mulţi consilieri din grupul social-democraţilor! Un fapt  combinat cu absenţa în masă de la şedinţa ordinară de luna trecută, care probabil dă de gândit Executivului şi cetăţenilor oraşului. Nu dăm nume, dar întrebăm: cineva aflat în campanie electorală, cam de vreo trei-patru luni încoace, boicotează clar unele acţiuni ale primăriei şi consiliului local, doar ca să arate şefului suprem de la judeţ că e ascultător şi că face ceea ce i s-a spus? Rămâne de văzut ce se întâmplă în continuare, dar este clar că undeva există o ruptură între părţi, chiar dacă nimeni n-o declară deschis…
Distracţie la maxim
Apoi a început spectacolul. Primul care a intrat pe scenă a fost Cornel Todea. Care i-a invitat pe petrileni să vină mai aproape de scenă şi să danseze şi să cânte împreună cu el. Oamenii s-au conformat, astfel că de la primul interpret frigul nu s-a mai simţit, deoarece petrilenii prezenţi au cântat şi au jucat alături de cei care au interpretat pe scenă, până târziu în noapte, încălzindu-se din când în când şi cu câte o cană de vin fiert sau ţuică fiartă.
Voia bună şi distracţia a continuat şi zilele următoare, atât duminică, dar mai ales sâmbătă seara publicul, mai numeros cu mult decât vineri, distrându-se la maxim. Şi uite aşa, la Petrila s-a mai bifat o sărbătoare!

Comenteaza

Comenteaza