Tradiția perpetuată la înălțime. Nedeia Troiței din Parâng, închinată celor ce au iubit muntele și Valea Jiului

730

Tradițiile sunt menținute în viață de comunitățile momârlănești din Petroșani și administrația locală, chiar dacă menținerea legăturii cu glia românească se face tot mai greu

comsilieri

Marți, circa 200 de persoane au urcat în masivul Parâng pentru a participa la o nouă ediție a Nedeii Troiței.

”E importantă această nedeie. De când mă știu eu, am aproape 60 de ani, la locul acesta îi zice șesu nedeii, de la nedeile care se țineau don vechime. Strămoșii noștri aici țineau nedeile, cântau din fluiere, se îmbrăcau toți în port popular”, a declarat, pentru GDD, Ion Mucenic. Bărbatul este unul dintre bucătarii de marți din Parâng.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, susține că an de an Nedeia din Parâng are parte de tot mai mulți participanți.

placa-troita-300x229

”Eu zic că este foarte importantă această sărbătoare a comunității cu atât mai mult cu cât ea are și un specific religios, dar și un specific local. E o tradiție a momârlanilor din Jieț și zona noastră a Petroșaniului. E o nedeie ce are loc la o altitudine mare și în ultimul timp la o amplitudine din ce în ce mai mare ceea ce este foarte bine”, a spus, pentru GDD, Tiberiu Iacob Ridzi.

După o slujbă în fața Troiței, preotul a binecuvântat mâncarea tradițională pregătită în munte de bărbați.

ceaune

”Facem tocăniță de oaie și cu mămăliguță și un pic de brânză. Am făcut-o bună, am băgat de toate în ea ca să iasă bună. E un praznic de Sfântă Mărie, și aici numai bărbații vin să gătească”, a mai spus Ion Mucenic.

Mâncarea tradițională a fost împărțită celor care au participat la nedeie. Mai apoi, pe ritmuri populare, oamenii au încins jocul.

Tiberiu Iacob-Ridzi: Păstrarea tradițiilor e importantă

De la nivelul conducerii administrative a municipiului Petroșani, ideea e clară. Tradițiile trebuie să fie păstrate.

”Cred că e important ca oamenii să păstreze aceste tradiții și e foarte important să se bucure împreună de ceea ce le oferă această zi de sărbătoare și în plus și de mâncarea tradițională pregătită ca de fiecare dată aici, în Parâng. Nu e ușor de păstrat tradițiile. Am observat însă, în ultimii ani, că lumea începe să se reîntoarcă la tradiții, la valorile fundamentale ale unei comunități și a oamenilor în general. Sunt foarte mulți copii, și acest moment e un mod foarte bun de a-i educa în acest spirit”, spune primarul din Petroșani.

Momârlanii în prot popular, tot mai puțini

Păstrarea tradițiilor nu e o activitate ușoară. O recunosc și momârlanii.

”Se mai păstrează obiceiurile, dar încet se pierd. Lumea nu se mai îmbracă în port popular, dar încercăm să le păstrăm”, a spus un bărbat.

Singurul obiect vestimentar din portul momârlanilor care a mai adus aminte de tradiție a fost clopul purtat de bărbați. O singură bătrânică a fost îmbrăcată, din cap până în picioare conform portului tradițional.

Ca în fiecare an, cei care au urcat în Parâng de Nedeia Troiței au avut transportul pe cablu gratuit. Cele două telescaune au funcționat marți, banii necesari pentru acoperirea costurilor fiind acordați de la bugetul local.

 

Mihaela MHAI

Comenteaza

Comenteaza