Un altfel de festival la şcoala 6 din Petrila

318

Un interesant proiect, dincolo de linia obișnuită a unor programe de învățământ, a „aruncat” în paleta toamnei 2013 o școală din Petrila, „sora” mai mică a celor de la „I. D. Sîrbu” din același oraș:

S-a pornit de la un argument:

            „Când natura ajunge în amurgul pârguit al anului, când în fața ochilor ni se desfășoară un tablou mirific, în care culorile se luptă pentru supremație, nu poți să nu aduci un omagiu toamnei.

            Frumusețile și bogățiile pe care ni le oferă natura, în acest superb anotimp, trezesc în noi impulsul creativ. Deci, să ne bucurăm de ceea ce ne oferă toamna și să punem în valoare parfumul și culoarea ei, prin realizarea unor lucrări originale prin care să valorificăm potențialul creativ al copiilor, sub îndrumarea harului cadrelor didactice.

            Prin aceste demersuri creative ne înfrumusețăm viața, educând totodată tinerele vlăstare spre a-și dezvolta gustul pentru frumos, a aprecia și realiza creații artistice.”  Frumos mesaj!

Un proiect bine însușit și aprofundat de elevii acestei școli, prin realizarea de creații literare (eseuri, poezii, compuneri), demonstrând aptitudini literar-artistice, precum și tehnici de lucru în vederea realizării unor lucrări practice.

Antrenarea acestor elevi în proiectul educațional denumit generic „Festivalul toamnei” a putut fi definitivat prin implicarea unor oameni cu aplecare către procesul de învățământ, dar și spre actul artistic. Directorul Beatrice Andrei, apoi directorul adjunct Ioan Cordea, coordonatorii de proiect, Violeta Mazilu și bibliotecarul Raluca Cocolan, apoi profesorii Daniela Tirea și Elena Peter, cu toții au depus eforturi pe tot parcursul lunii octombrie, pentru a duce la îndeplinire un plan de activități, respectiv realizarea creațiilor literare, strângerea materialelor necesare compozițiilor plastice, efectuarea lucrărilor de către elevi, expunerea acestora și marcarea sărbătorii de Halloween.

Desigur, alături de profesorii nominalizați mai sus, au fost implicate și alte cadre didactice. Au participat elevii claselor a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a.

Obiectivele urmărite au putut fi realizate cu resurse materiale pentru lucrări practice, precum și cele procedurale (demonstrații, conversații, modelare, lucrări practice).

Un moment special a fost cel de celebrare a sărbătorii de Halloween, cu explicații pertinente din partea profesorilor Daniela Tirea și Elena Peter, legat de origini, tradiții, superstiții, dar și parada costumelor, concursul de felinare confecționate din dovleci, de desene sau rezolvări de labirinturi, finalul însemnând acordarea de premii.

Se poate spune că „Proiectul toamnei” a fost o reușită, elevii școlii gimnaziale petrilene, cadrele didactice de acolo, dovedind că stăpânesc bine modalitățile de prezentare a unui segment legat de frumusețea naturii, bogăția și farmecul toamnei, reușind să aducă în prim-plan calitățile unor copii frumoși și inteligenți.

 

 

 

Genu Tuțu

Comenteaza

Comenteaza