Valea Jiului Bike Park, alternativa turismului sezonier de iarnă

391

Fundația Noi Orizonturi Lupeni a început din august 2016 demersurile pentru dezvoltarea turismului extrasezonier din Valea Jiului. Atunci a fost amenajat un traseu pentru biciclete ce face legătura între stațiunea Straja și punctul de îmbarcare a gondolei. Traseul a atras sute de turiști pasionați de mountainbike în weekend-urile dedicate testării acestuia.

Prin proiectul Valea Jiului Biker Park, Fundația Noi Orizonturi își propune să transforme acest areal într-o destinație turistică de interes național pentru mountain bikerii din România. Din data de 17 mai s-a dat startul reamenajării  vechiului traseu de biciclete din Straja, de tip all mountain/enduro, iar din 6 iunie se va începe un nou traseu, cu un nivel mai mare de fluiditate, dedicat celor care preferă mai puține obstacole și elemente tehnice. Astfel, încă din această vară, pasionații de mountain bike vor urca cu gondola în stațiunea Straja și vor putea coborî pe cele doua trasee amenajate.

În viitor, Fundația Noi Orizonturi își propune să unească destinațiile turistice Straja și Pasul Vâlcan printr-un nou traseu ce va traversa partea sudică a munților Vâlcan. Deasemenea isi propun să amenajeze un alt traseu ce coboară din Pasul Vâlcan la stația de imbarcare a gondolei dedicate acestei stațiuni.

Bugetul necesar pentru a putea implementa acest proiect este în valoare de aproximativ 150 000 lei. Din această sumă, în jur de 140 000 lei sunt deja colectați de la sponsorii și partenerii precum Enel Distributie, Asociația Pro Straja, SC Comexim R SRL și SC Diacom Prestcom SRL. Mai sunt necesari 10 000 lei pentru a completa necesarul materialelor utilizate în amenajarea treaseelor.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt cicliști din zona de vest a țării care vor avea la dispoziție noi alternative de petrecere a timpului liber. Totodată, în mod indirect, va beneficia și comunitatea locală întrucât turiștii atrași în zona vor contribui la dezvoltarea economică a zonei.

Comunitatea locală se poate implica atât prin participarea ca voluntari pentru amenajarea traseelor (prin completarea formularului accesibil pe pagina de facebook Valea Jiului MTB Trails, butonul Sign up!), cât și prin achiziționarea pachetelor de recompense de pe platforma de crowdfunding www.crestemidei.ro aferente proiectului ”Valea Jiului Bike Park”.

 

Mai multe detalii puteți obține de la:

Elena Pârvan – asistent manajer proiect ”Ecoturism local în Valea Jiului”
Telefon: 0735878418
E-mail: elena_parvan@noi-orizonturi.ro

Lupeni, 23 mai 2017

Comenteaza

Comenteaza