Valea Jiului, ciumã pentru investitori

298

Investitorii fug de Valea Jiului. Sunt putine firme care au venit într-una din localitãtile Vãii Jiului pentru a dezvolta afaceri. Lipsa locurilor de muncã se resimte acut în Valea Jiului, iar investitorii ocolesc zona. Asta desi autoritãtile locale le oferã sprijin, dar si anumite facilitãti.

Anul trecut a fost deschisã o fabricã de cablaje, la Petrosani, peste 200 de persoane fiind angajate aici. Municipalitatea de la Petrosani are în vedere realizarea unor hale de productie pe care sã le punã la dispozitia potentialilor investitori.

“Vreau sã prindem în bugetul din acest an, dar si pentru cel de anul viitor, constructia unei hale de productie de aproximativ 3000 de metri pãtrati în parcul industrial de la fosta preparatie Livezeni, unde vrem sã ducem si gazul metan, astfel încât sã fie toate utilitãtile acolo, gaz, apã, curent pentru posibilii investitori si pentru crearea locurilor de muncã pentru cã este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le avem în vedere pentru 2017. În jur de 800.000 de euro avem în deviz pentru realizarea acestor hale de productie, dar la licitatie pretul poate fi mai mic”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Pe acelasi model se bazeazã si autoritãtile locale de la Vulcan. Edilii vor sã realizeze hale de productie. “Se fac pasi. Am avut discutii cu diversi oameni de afaceri din tarã, dar toti vor sã gãseascã hale, sã gãseascã terenuri si utilitãti. Ceea ce înseamnã alti bani, alte investitii, bani pe care foarte greu putem sã îi rupem din alte pãrti. Noi ne-am propus ca anul acesta sã pregãtim douã zone. Ei nu au siguranta cã vor gãsi oameni sã lucreze. Cei care au venit la Vulcan ziceau cã le trebuie 1000 de oameni si cã nu ar fi atâtia doritori”, a spus Cristian Merisanu, viceprimarul municipiului Vulcan.

În trecut, investitorii au avut facilitãti în Valea Jiului. Fãrã investitori reali, Valea Jiului este condamnatã la sãrãcie. Mineritul este o activitate care se restructureazã an de an si unde subventiile guvernamentale merg cãtre închiderea capacitãtilor de productie si nicidecum spre mentinerea lor.

Monika BACIU

http://cronicavj.ro

Comenteaza

Comenteaza