Valea Jiului este mai frumoasă cu mai puţine gunoaie și cu mai mulţi copii responsabili

159
de Alina PIPAN

Ziua de Curăţenie Naţională, eveniment ajuns la a VI-a ediţie, s-a desfășurat sâmbătă în toate orașele din Valea Jiului. Cea mai mare mişcare socială din ţară dedicată ecologizării mediului înconjurător a strâns laolaltă sute de copii, iar ei au strâns împreună mii de saci de gunoi. Asta ar trebui să ne dea de gândit!

Petrila 
„Ne bucurăm că această ediţie a Zilei de Curăţenie, care se desfăşoară în context internaţional, a avut succes și în orașul nostru. Deşeurile nu ţin cont de graniţe, nici de categorii sociale, de aceea ne-am alăturat astăzi celei mai ambiţioase mişcări civice globale, care va contribui la formarea noastră, a tuturor, pentru a fi mai responsabili faţă de mediul înconjurător. În orașul Petrila avem împrejurimi atât de frumoase, încât este păcat să nu ne bucurăm de ele și să le ținem îngropate în deșeuri”, Doinița Maria Bălănesc, consilier județean Hunedoara, director Edil Sal Prest.
Societatea de salubrizare a și premiat la Petrila toți copiii care au participat la curățenie cu câte o sacoșă frigorifică. Această surpriză i-a bucurat foarte tare pe cei mici, care au muncit mai motivați. Au participat la campanie 250 de copii de la Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu (Școala 1 și 6), Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” (liceu, Școala 2 și 5), Poliția Locală și Primăria  Petrila dar și foarte mulți voluntari.

Petroșani
„Let’s do it” Petroşani a strâns la curățenie 388 de voluntari. Din care 27 adulți şi 361 elevi de la cele 4 licee. Ei au adunat 468 saci cu deşeuri, majoritatea din mase plastice (Pet) din: Centru Civic, zona Parc Romtelecom, Colonia Ianza, Brădet, Slătinioara, strada Lunca, stadion Jiul. Deşeurile au fost ridicate şi transportate la stația de sortare din zona fostei mine Dâlja. Primăria a asigurat necesarul de mănuşi, saci menajeri, dar şi transportul deşeurilor strânse de voluntari.

Aninoasa 
Și Primăria orașului Aninoasa, împreună cu primarul Nicolae  Dunca, a răspuns prezent la acțiunea națională de strângere a deșeurilor. Primarul a fost încântat de implicarea celor mici, care au curățat în general spațiile verzi din oraș, și le-a mulțumit  pentru implicare micuților voluntari, cadrelor didactice de la Școala Gimnazială, Sf. Varvara Aninoasa, dar și celorlalți voluntari prezenți.

Vulcan
Primăria Vulcan a încheiat un parteneriat cu, Let’s do it, România!, și s-a angajat că va participa la acțiune alături de celelalte primării, așa cum a precizat și Diana Eva Diniș, responsabilul județean al acțiunii de curățenie. Cum date exacte despre desfășurarea evenimentului nu avem, putem doar bănui că totul a decurs conform planului.

Lupeni
La Lupeni elevii au fost direcționați în toate zonele de agrement ale municipiului, dar și spre spațiile verzi. Primarul Lucian Resmeriță a fost alături de ei, dar greul l-au dus copiii, și le-a făcut bine, pentru că au înțeles ce înseamnă un ambalaj aruncat pe jos, și cât de bine arată un spațiu verde fără deșeuri.  Au fost strânși sute de saci cu deșeuri, pe care ulterior i-a preluat societatea de salubritate.

Uricani
Și anul acesta Uricaniul s-a mobilizat exemplar. Voluntarii care au venit de la  Primăria Uricani, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Uricani și Liceul Tehologic ”Retezat” Uricani au acționat în general în zonele verzi folosite pentru grătarele de vară. Situația a fost dezolantă pe teren.
Acțiunea de colectare a deșeurilor s-a desfășurat în: orașul Uricani, zona Valea de brazi, Lac Câmpu lui Neag și Poiana Mare de la Câmpu lui Neag, adunându-se peste 100 de saci de gunoi menajer abandonat de turiști, localnici, pescari, grătaragii etc. și evacuat de Primăria Uricani.

 

 

 

Comenteaza

Comenteaza