Vânzarea clădirilor istorice de la mina Petrila, aprobată de CA

155

Mihaela Mihai

După îndelungi discuții, clădirile istorice de la fosta mină Petrila vor fi scoase la licitație. Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului și-a dat acceptul în acest sens. Clădirile istorice de la Petrila, cu terenul aferent, sunt estimate la circa 2,1 milioane de lei.

AGA are decizia finală

Mina Petrila nu mai dă cărbune din toamna anului 2015. Proiectul de închidere a unității miniere s-a finalizat prin 2017. De atunci s-au tot purtat discuții pentru a se găsi o soluție astfel încât clădirile ce au compus unitatea minieră, declarate istorice, să fie scoase din patrimoniul societății. Societatea de închideri plătește încă pază pentru perimetrul minier de la Petrila. Câteva sute de mii de lei anual. Acum, Consiliul Județean Hunedoara și-a manifestat intenția de a cumpăra clădirile istorice de la Petrila.

”Noi ca și societate am luat o decizie în CA de săptămâna trecută. Am avizat vânzarea acelor monumente istorice prin licitație, urmând să trimitem la AGA la București pentru a aproba această vânzare. Forul tutelar este AGA care aprobă orice vânzare din cadrul societății noastre”, spune Pavel Dreghici, directorul SNÎMVJ.

Scrisoarea de intenție a Consiliului Județean Hunedoara a ajuns la Ministerul Energiei. Conducerea SNÎMVJ ar vrea ca AGA să-și dea și ea acceptul, astfel încât vânzarea  să fie făcută cât mai repede.

”Intenția noastră este de a scăpa, dar în condițiile legii. Aga ne va da acceptul să le vindem, le vom scoate la licitație pe bursa de mărfuri, licitație electronică, CJ și-a exprimat dorința de a le achiziționa. Sper să fie totul ok”, mai spune directorul SNÎMVJ.

CJ Hunedoara se gândește la posibilitatea înființării unui parc de afaceri în fostul perimetru minier. Istoria va fi dată pe mâna celor de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane. Primăria Petrila a vrut și ea clădirile însă gratis, invocând că nu are bani. Administrația locală ar putea primi, dacă forul județean cumpără clădirile și terenul, clădirea administrativă. Cea în care funcționau birourile minei Petrila. Aici ar urma să fie mutat sediul primăriei.

Comenteaza

Comenteaza