VÂRSTA DE AUR, ALEXANDRU DOBOCAN – O VIAȚĂ CÂT UN CENTENAR

185

La ceas aniversar, veteranul de război al orașului Petrila, Alexandru Dobocan, a fost omagiat de comunitatea de la Petrila, la cei 100 de ani împliniți la 13 noiembrie 2019.

Alexandru Dobocan – Veteran de război

Născut la Cluj, la data de 13 noiembrie 1919, la un an de la Marea Unire din 1918, ajunge pe meleagurile Văii Jiului în anul 1940, la începutul celui de-al doilea război mondial, pentru un loc de muncă la Petrila, la mina Jieț. În 1941 este încorporat în armată la ”Vânători de Munte, cea mai aspră armată, așa cum povestește dumnealui ori de câte ori are ocazia. Nu s-a dat în lături de la nimic, a făcut absolut orice i s-a ordonat și pentru aceasta ajunge să fie îndrăgit de toți colegii lui. Ajunge pe frontul din Basarabia și povestește cum românii au fost mărșăluiți pe jos, în timp ce aliații foloseau mașinile militare.

La întoarcerea de pe front revine la Petrila și lucrează în adâncurile minei Lonea, imediat după încheierea războiului, de unde se și pensionează. Nu uită nici acum să pomenească eroii români care eu luptat pe fronturile pentru eliberarea teritoriilor sacre. Este mândru de țara lui, de România și mulțumește de fiecare dată lui Dumnezeu pentru că ne-a păstrat-o pentru noi, românii.

Impresionează prin poveștile sale pline de învățăminte, ca om simplu care a trăit ororile războiului, povești din care nu lipsesc niciodată nici dragostea de țară și de neam, nici bunul Dumnezeu.

”Să trăiască România mare și toți cei care locuim în ea! Vă urez și eu la mulți ani, că mă bucur că domnul primar a făcut posibil să ne adunăm aici și să vorbim despre țara noastră. Îi mulțumesc la Dumnezeu că mi-a dat sănătate și am împlinit un număr frumos de ani (…). Pentru noi și țara noastră am luptat și trebuie să o iubim. Dumnezeu ne-a rânduit o țară frumoasă și noi, cu bucurie și dragoste venim în țara noastră”, a spus cu mândrie sărbătoritul zilei, Alexandru Dobocan.

Omagiul comunității de la Petrila

Alexandru Dobocan este o lecție de istorie vie a veteranilor de război, un om care își iubește țara indiferent de greutățile pe care le-a îndurat de-a lungul vieții sale. Comunitatea de la Petrila a fost gazda evenimentului aniversar la care au ținut să fie prezenți, alături de familia domnului Dobocan, primarul Vasile Jurca și reprezentanți ai administrației de la Petrila, reprezentanți ai Poliției orașului Petrila, Poliția locală și Pompierii voluntari ai orașului Petrila, precum și reprezentanți ai unităților de învățământ de pe raza orașului Petrila.

”Cu toții ne-am strâns astăzi, aici, ca să îl sărbătorim pe domnul Dobocan, care a împlinit 100 de ani. Este o poveste vie, un om care, de când sunt eu în administrație, l-am văzut prezent la toate acțiunile pe care noi le-am organizat pe raza orașului Petrila. Are în inimă țara asta pentru care a și luptat (…). Alexandru Dobocan este o prezență remarcabilă, foarte activ la o vârstă înaintată, un patriot desăvârșit care nu pierde nicio ocazie de a adresa salutul ”Trăiască România!”, așa cum, de altfel, a făcut și astăzi înainte de orice cuvânt. Nu uită nici acum să pomenească eroii români care au luptat pe fronturile pentru eliberarea teritoriilor sacre. Este mândru de țara lui, de România și mulțumește de fiecare dată lui Dumnezeu pentru că ne-a păstrat-o pentru noi, românii. Este de un optimism debordant, iar din poveștile lui de viață reiese întotdeauna mândria de a fi român”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”

Gheoghe Ile, primarul municipiului Vulcan, a fost prezent la aniversarea domnului Dobocan, în calitate de președinte al filialei județene a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” (ANCERM), însoțit de o delegație a asociației din care nu au lipsit Dorel Șchiopu – secretarul executiv al asociației, lt. col (rtg) Florin Koller, col (rtg) Ioan Lukaci (ACMRR), col (rtg) Adrian Ronai (ANCERM – subfiliala Petrila), membrii ANCERM – sufiliala Petrila prof. Ioan Cordea și prof. Coculeana Zorilă, comisar (rtg) Ioan Șerban.

”Este un om care merită un astfel de eveniment. Rareori putem să participăm la așa evenimente și acum vedem pe viu un om care a trăit 100 de ani. Avem și noi Centenarul Cultului Eroilor și este un moment important. Așa cum a participat și domnul Dobocan la toate activitățile cu tineri, sau la ceremonii militare, suntem și noi azi cu el, aici. Să știți că nici nu ne putem imagina ceea ce el a trăit. Probabil, cu vrere sau fără, uităm că mai avem câțiva astfel de oameni, foarte puțini și merită să îi sărbătorim pe cei ce mai sunt (…) Este emoționant azi pentru noi toți, pentru că suntem alături de acest om simplu, modest și care a știut să își iubească țara”, a spus Gheorghe Ile.

Dorel Șchiopu, secretar executiv al Asociatiei Cultul Eroilor ”Regina Maria” – filiala județeană, a vorbit despre faptele de eroism ale veteranului Alexandru Dobocan.

”Câți dintre noi vorbim despre eroi, dar să îi și vedem? Să știți că asa arată un erou și trebuie să vă spun că au plecat la război în numele ordinului ”Ostați români, vă ordon treceți Prutul!” și să știți că au plecat cu inima deschisă. Când a fost cedată Basarabia, au plâns oamenii în genunchi, pe străzi. Războiul a fost război, dar așa a fost misiunea lor, una de eliberare de nenorociri a celor din Basarabia și Bucovina. (…) Dintr-un batalion de 600 de oameni, undeva în Ucraina, au fost încercuiți și, în numai două ore, au rămas 187. (…) Să știți că a dus o viață cumplită, dar acest om a fost până în Caucaz pe jos. Păi și cu autocarul e mult. Dar ei au ajuns și și-au făcut datoria. Batalionul 9, Vânători de Munte a fost decorat de Mareșalul Antonescu personal, pe front”, a relatat celor prezenți, Ioan Dorel Șchiopu.

Domnul Dorel Șchiopu a explicat în continuare cum oameni ca domnul Dobocan au fost prizonieri în URSS unde zeci de mii de soldați au trăit acolo coșmaruri și orori de neimaginat, iar domnul Dobocan a fost printre ei. Alexandru Dobocan le-a trecut cu bine pe toate și a ajuns acum să fie sărbătorit la cei 100 de ani împliniți.

Diplome, distincții și medalii

Alexandru Dobocan a primit mai multe distincții cu prilejul aniversării celor 100 de ani.

  • Placheta și diploma ”Vârsta de Aur”, Drapelul Național, precum și suma de 1.000 de lei, atribuite din partea Cosiliului Local al orașului Petrila i-au fost înmânate de primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.
  • Distincția din partea ANCERM și Drapelul Național i-au fost înmânate de primarul municipiului Vucan, Gheorghe Ile.
  • Diploma de excelență venită din partea filialei Petrila a ANCERM, a fost înmânate de col (rg) Adrian Ronai.
  • Diploma și medalia de ”Membru de Onoare” i-au fost înmânate de Eugen Duma, președintele Asociației Pensionarilor Lonea.

POST SCRIPTUM

În luna septembrie 2018, în prezența primarului orașului Petrila, Vasile Jurca și a oficialităților petrilene, i-a fost înmânată personal DIPLOMA DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI PETRILA – VETERANULUI DE RĂZBOI ALEXANDRU DOBOCAN.

Domnul Alexandru Dobocan a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani, un centenar de viață în care bucuriile au fost puține. La mulți ani cu sănătate!

AuthorDaniel Bolog

Info Petrila

Comenteaza

Comenteaza