Vasile Paduraru, intreaba;”Cine și de ce își bate joc de noi”

227

Lideri de sindicat în greva foamei. 24 de lideri de sindicat ai minerilor și energeticienilor, de la Sindicatul Muntele – structură reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, au intrat, luni după-amiaza, în greva foamei. Liderii au recurs la această formă de protest în urma neînregistrării la Inspectoratul Teritorial de Muncă a actului adițional care prevedea creșterea sporului de pericol de la 700 la 800 de lei. În tot acest timp, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, nu a ajuns în Valea Jiului la întâlnirea cu liderii de sindicat, deși sediul societăţii figurează încă în Valea Jiului.  Președintele Sindicatului Huila Valea Jiului, sindicat reprezentativ la nivelul societății formate din minele neviabile, s-a declarat și el solidar cu colegii de la minele viabile.

Membrii Biroului Executiv al Sindicatului Muntele apără drepturile minerilor.  Aceștia au intrat în greva foamei, după ce ITM Hunedoara a refuzat să înregistreze actul adițional la Contractul Colectiv de Muncă- semnat de Muntele și administrația CEH- prin care sporul de periculozitate a fost majorat cu 100 de lei.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că ITM Hunedoara interpretat greșit Legea Dialogului Social, dar şi Legea  67/2007

”Nu solicităm decât respectarea acestui act adițional la contractul colectiv de muncă care spune negru pe alb că acest spor de periculozitate se renegociază ori de câte ori intervin modificări legislative în ceea ce privește modificarea salariului minim brut pe economie. Nu cerem decât aplicarea legii, nu cerem nimic în plus. Avem un act adițional semnat a cărui înregistrare este refuzată. Din punctul nostru de vedere este o interpretare greșită a Legii Dialogului Social ca și a Legii 67/2007. Legea 67 spune că după fuziunea a două unități economice este interzisă orice renegociere a clauzelor din CCM mai devreme de un an și aceasta se poate face doar cu acordul părților. Noi nu am renegociat o clauză din CCM ci am negociat valoarea unui spor conform CCM aplicabil”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Liderul de la Muntele a mai precizat că nu sindicaliștii sunt vinovați de situația creată, iar, potrivit legii, de legalitatea CCM-urilor și a actelor adiționale răspunde angajatorul.

”Prin această formă de protest încercăm să ne arătăm disprețul față de o autoritate a statului care interpretează legea după bunu-i plac fără să o interpreteze  cum considerăm noi că se putea, în favoarea salariaților. Tergiversarea, chiar și cu o oră, ni se pare lipsă de bun simț în ceea ce privește rezolvarea acestei probleme pentru că nici noi și nici salariații nu ne facem vinovați. Mai mult decât atât, Legea dialogului social spune că de încheierea contractelor colective de muncă și a actelor adiționale ale acestora nu se fac vinovate sindicatele ci angajatorul. Noi suntem majoritatea de profesie inginer, lăcătuș, miner, niciunul nu este jurist. În concluzie considerăm că acel act semnat împreună cu administrația este un act legal. Problema nu stă în actul încheiat între noi și administrație, ci în refuzul ITM-ului de a-l înregistra”, a mai spus Petre Nica.

Președintele Departamentului Vulcan din cadrul Sindicatului Muntele, Ioan Ciubotaru, se află şi el în greva foamei.

”Vom intra în greva foamei de la Lonea până la Lupeni. Toți cei prezenți suntem în greva foamei”, a spus Ciubotaru, luni după-amiază, la momentul luării deciziei de protest.

Acțiunea de protest va continua, potrivit sindicaliştilor,  atâta timp cât este necesar pentru a se rezolva problema angajaţilor CEH.

”Fac apel către salariați ca cel puțin în această fază în care mai există, sper eu, cale de rezolvare la masa dialogului, să ne lase pe noi, cei care îi reprezentăm, să protestăm și de abia după aceea să existe o solidarizare față de noi liderii de sindicat. În momentul de față cred că ceea ce facem noi este suficient și sper să aibă și rezultatele pe care le dorim. Noi trebuie să ne asumăm până la urmă acest protest pentru a nu ajunge în situația anului 2012 când această curte a fost plină de mineri. Nu ne dorim acest lucru”, a completat Nica.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, a declarat, luni, pentru GDD, că se află în aceeaşi “tabără cu minerii”, acesta fiind şi motivul pentru care a semnat actul adiţional.

“Am acelaşi interes ca Petre Nica, acordarea drepturilor minerilor. Am semnat actul adiţional, fiind convins că legea este respectată. Oamenii merită banii aceştia. Să răspundă ITM-ul sau Minsiterul Muncii pentru tensiunea creată”, a spus Andronache.

Alături de liderii minerilor se află, în greva foamei, și Cristian Iștoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele.

”Cu toate că și energeticienii au multe nemulțumiri legate de drepturile salariale neaplicarea drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă, de data aceasta sunt alături de colegii noștri din minerit și susținem astfel demersul lor. Consider că sporul de pericol este mult prea mic față de riscurile la care sunt expuși zilnic cei care intră în subteran. Consider că directorul general tratează cu superficialitate  problema minerilor, dovadă că nu s-a deranjat să se deplaseze la întâlnirea solicitată de liderii Muntelui, aceștia fiind nevoiți să rămână pe termen nelimitat să îl aștepte”, a declarat Cristian Iștoc.

Liderii de la Sindicatul Muntele au primit sprijin de la președintele Sindicatului Huila Valea Jiului, structură sindicală de la nivelul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Domokoș Laszlo, care le-a și adus apă minerală.

”Se pare că acel act adițional nu se vrea înregistrat. Prin tot felul de intervenții cotite, dacă pot să spun așa, a fost implicat și ITM pentru a nu înregistra acel act, ori părerea mea este că nu liderii sindicatului sunt de vină pentru această situație, pentru că un lider de sindicat se zbate, se luptă pentru a respecta un contract colectiv de muncă, pentru a asigura membrilor de sindicat ceea ce prevede CCM, or semnând acel act adițional angajatorul și-a asumat actul și trebuie să îl respecte. Dacă faci grevă, lipsești omul de salariu pe zilele de grevă, de aceea implici pentru prima dată liderii, pentru că ne luptăm pentru drepturile lor. În momentul în care eu ca lider, prin toate argumentele mele nu reușesc să răzbat, am nevoie și de susținerea oamenilor”, a declarat Domokos Laszlo, președintele Sindicatului Huila Valea Jiului, care a precizat că este solidar cu colegii de la Muntele.

Potrivit sursei citate, liderii de la Muntele sunt hotărâți să rămână în greva foamei și ”probabil în cursul nopții (noaptea de luni spre marți-n.r.) vor mai gândi și alte forme de protest.

Domokos Laszlo este de părere că neînregistrarea actului adițional la ITM nu este de bun augur, pentru că nu se mai poate reveni asupra acestui lucru.

”Sincer, nu prea văd o rezolvare favorabilă pentru că odată respinsă înregistrarea actului la ITM e greu de crezut că se va reveni asupra acestui lucru. Sper să dea dovadă de înțelepciunea necesară și conducerea CEH și să vină la masa dialogului și poate vor găsi o altă formă de compensare a acestui neajuns”, a mai spus Domokos Laszlo.

Vasile Păduraru, lider de sindicat la mina Lonea, se află şi el în grupul celor care au recurs la greva foamei.

”Cine și de ce își bate joc de noi”, întreabă Păduraru.

Persoana publică care anul trecut a fost alături de minerii de la mina Lonea, sancționați de conducerea SNH că au protestat împotriva deciziei directorului Nicolae Drăgoi de a-i trimite forțat în concediu, susține că îi va ajuta și de această dată pe mineri.

”Voi fi alături de mineri și în caz de nevoie le voi asigura serviciile juridice necesare pentru a se apăra în instanță și pentru a câștiga drepturile  minerilor”, susține persoana publică.

Anul trecut aceeaşi persoană a achitat contravaloarea coliviei și a transportului imputat minerilor care au protestat în subteran.

Liderii minerilor au amplasat, pe una din ușile CEH, un mesaj de protest pe care scrie ”Jos mafia din minerit” și ”greva foamei.”

 

 

 

 

Comenteaza

Comenteaza