Victor Ciorbea, martor în Dosarul “Mineriada”

256

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, este martor în dosarul mineriadei din 1 3 -15 iunie 1990. Ciorbea s-a prezentat, marți, la Parchetul General pentru a fi audiat de procurorii militari.

Victor Ciorbea spune că nu a avut nicio implicare în acele evenimente şi este curios şi el de ce a fost chemat de procurori şi spune că, după 27 de ani e greu să îți amintești mare lucru.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că o soluție în dosarul ‘Mineriada’ va fi dată în primele luni din 2017. Parchetul General a anunţat că, în cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanța din data de 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. 1, lit a, g și j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, faţă de inculpaţii: Ion Iliescu – la data săvârșirii faptelor, președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României; Petre Roman – la data săvârșirii faptelor, prim-ministru al Guvernului  interimar al României; Gelu Voican Voiculescu – la data săvârșirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României; Dumitru Nicolae – la data săvârșirii faptelor, prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale; Virgil Măgureanu – la data săvârșirii faptelor, director al Serviciului Român de Informații; general (rez.) Florescu Mugurel Cristian- la data săvârșirii faptelor, adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

“Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele: În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, atac ce a avut următoarele consecințe: 1. uciderea prin împușcare a 4 persoane şi rănirea prin împușcare a 3 persoane, fapte ce constituie 7 acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. a din C.p.; 2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.; 3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p.”, au comunicat procurorii.

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus punerea în mișcarea acțiunii penale sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității faţă de amiral (rez.) Emil Dumitrescu – la data săvârșirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Benedict Ionescu –  la data săvârșirii faptelor, vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională; Adrian Sârbu – la data săvârșirii faptelor, șef de cabinet și consilier al primului ministru; Miron Cozma – la data săvârșirii faptelor, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drellala data săvârșirii faptelor, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Burlec Plăieş Cornel – la data săvârșirii faptelor, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu la data săvârșirii faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; general (rez.)Petre Peter – la data săvârșirii faptelor, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne.

“În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii  au aderat la atacul generalizat și sistematic lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Bucureștiului, atac în care a fost  implicată participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării și a avut  următoarele consecințe: 1. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.; 2. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p.”, se arată în actul de urmărire penală.

Parchetul General a precizat că în cauză, urmărirea penală se efectuează, în continuare, față de alți 18 suspecți, sub aspectul săvârșirii acelorași infracțiuni de crime  împotriva umanității.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza