Victorie! / După 89 de zile de efort uriaş, Avram Iancu a îmblânzit cu trupul gol Dunărea

1171
de Corneliu BRAN

• Avram Iancu – noul șef al bazinului din Petroșani?

16 septembrie 2017 va rămâne pentru noi toţi o dată însemnată, de care ne vom aduce aminte ori de câte ori vom vorbi de petroşeneanul Avram Iancu și de domeniul „înot în ape deschise”.
Sâmbătă la Sulina, pe o vreme senină şi caldă ce aducea aminte de vara ce tocmai a trecut, după 89 de zile de efort susţinut şi de parcurgere înot a 2.860 de kilometri pe Dunăre fără costum de neopren, sportivul din Valea Jiului, tată a trei fetiţe minunate şi primul român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de protecţie, a ajuns la kilometrul zero!  

Promisiunea ZVJ
În urmă cu mai bine de trei luni, i-am promis la plecarea sa spre Germania din faţa Primăriei municipiului Petroşani, înainte de „marea aventură de pe Dunăre”, că pe prima pagină a cotidianului regional „Ziarul Văii Jiului vom scrie un mesaj. Ne ținem de cuvânt și îl scriem: „Avram Iancu e un adevărat campion: a trecut linia de sosire şi a fost imediat răsfăţat de valurile Mării Negre, ca un premiu oferit de natură pentru efortul uriaş depus!”.

Avram – the best
Avram a lăsat timp de aproape trei luni faptele să vorbească, spre surprinderea unora şi altora care, probabil, n-au crezut la început că acest proiect va fi şi realizat. Cum noi îl ştiam pe Avram şi îi cunoşteam ambiţia, dârzenia, puterea minţii şi forţa braţelor şi picioarelor, mai cu seamă din expediţia din Marea Nordului, unde zi de zi am fost aproape de el, am avut încrederea încă de la început că va reuşi şi că va ajunge la finalul cursei ca un învingător ce este şi ca un sportiv uriaş care face cinste Petroşaniului, Hunedoarei şi României!
Iancu Avram a făcut cinste acestei ţări prin performanţele sale. Cea mai recentă, cea de pe Dunăre, ce s-a concretizat sâmbătă, unică deocamdată în lume, prin sosirea la Marea Neagră după mii de kilometri parcurşi a fost de basm şi un bun exemplu pentru cei tineri. Sportivul nostru poate fi considerat, pe drept, cel mai bun înotător român din toate timpurile în ape deschise.
Da, Avram şi-a câştigat pe merit, prin eforturi uriaşe şi consecvente, prin sacrificii şi tărie de caracter, prin antrenamente dure şi renunţarea la alte bucurii ale vieţii, dreptul de fi considerat cel mai bun din ţara sa în acest domeniu al nataţiei şi printre cei mai buni din lume, fiind unul dintre cei mai buni ambasadori ai României, fiind omagiat şi aplaudat prin toate cele şapte ţări pe unde a trecut (inclusiv patru capitale europene). Nu sunt cuvinte mari, e pura realitate, iar rezultatele sale vorbesc acum, oricât au încercat unii – cu  caracter mărunt şi nesemnificativi ca număr – să le minimalizeze, în invidia şi răutatea lor de nedescris. Iată, anul 2017 aduce un hunedoarean din Petroşani ca fiind cel mai bun înotător în ape deschise prin performanţa sa unică în lume şi fără discuţie sau grad de comparaţie, sportivul numărul 1 al acestui an din judeţul Hunedoara!

Declarația lui Avram
Nu dorim să încheiem acest material, scris cu foarte mare plăcere, fără a reda o scurtă declaraţie făcută de sportiv sâmbătă seara cotidianului nostru:
„După 89 de zile de efort neîntrerupt am ajuns la destinaţie. Îi mulţumesc în primul rând lui Dumnezeu că mi-a dat putere să trec peste toate şi să ajung în putere şi sănătos la kilometrul zero de pe Dunăre, unde am fost aşteptat de sute de români şi de familie, fericiţi ca şi mine că am ajuns! Mulţumesc de asemenea sponsorului Canah şi tuturor celor care m-au ajutat în organizarea şi derularea acestui proiect, care a arătat că noi, românii, putem face performanţe unice în lume deoarece suntem o naţiune înzestrată, puternică, inteligentă şi nu suntem cu nimic mai prejos decât alţii. Mulţumesc familiei, soţiei mele, perlelor mele, fiicele dragi, pentru susţinerea şi înţelegerea de care au dat dovadă în aceste trei luni de efort susţinut, dar şi înainte de acest proiect, când am început antrenamentele şi pregătirea pentru această cursă pe apă. Mulţumesc echipei, caiaciştilor şi doamnelor din echipa tehnică, fără de care totul ar fi fost mai greu sau imposibil de realizat, oameni de caracter care luni de zile au fost alături de mine. Nu în ultimul rând le mulţumesc miilor, zecilor de mii de prieteni şi susţinători care zilnic mi-au trimis mesaje pozitive pe telefon sau pe pagina de socializare, care, toate, mi-au dat energia necesară să continui şi să trec de momentele dificile. Dedic victoria aceasta României, iar în subsidiar, concetăţenilor mei, hunedoreni şi, în mod special, petroşenenilor dragi şi tuturor celor ce locuiesc în Valea Jiului, casa de care îmi este atât de dor după mai bine de trei luni de despărţire! Vă mulţumesc oameni frumoşi pentru susţinere. Cred că v-am răsplătit încrederea acordată mie prin sosirea cu bine la kilometrul zero, sâmbătă, 16 septembrie, o dată ce îmi va rămâne pentru totdeauna în gândurile şi trăirile mele. Dumnezeu să ne ajute pe toţi!”.
În atenția consilierilor și primarului
Avram Iancu este angajat al Primăriei Petroșani.
Lucrează ca bibliotecar la Biblioteca municipală Petroșani. Un simplu transfer la bazinul de apă în calitate de șef al acestuia ar spori atractivitatea acestei baze sportive a municipalității, aflată în urmă cu ceva timp în centrul unui scandal. Prin notorietatea sa și prin felul său de a fi, Avram Iancu ar face o bună propagandă înotului și ar putea atrage mai mulți tineri către acest minunat sport. Locul lui Avram Iancu e la șefia Bazinului de înot Petroșani. Ca să nu spunem că nu ar fi de lepădat ideea ca Avram Iancu să fie numit chiar în fruntea Clubului Sportiv Municipal Petroșani.
Astăzi, în ședința consiliului local din 18 septembrie, consilierii locali și primarul Tiberiu Iacob-Ridzi au ocazia, rara ocazie, de a pune omul potrivit la locul potrivit.
(ZVJ)

Comenteaza

Comenteaza