[VIDEO] Fum, panicã si intoxicati într-un bloc din 8 Martie, PETRILA

1911

A fost panicã în Cartierul 8 Martie din Petrila, dupã ce peste 80 de oameni, printre care foarte multi copii, au fost evacuati din calea fumului gros. Acesta s-a întins în toate apartamentele si pe fiecare geam iesea cu putere, iar timp de mai bine de o jumãtate de orã nimeni nu a putut opri curentul electric. Arcul electric a pocnit si a creat panicã în bloc, iar în tot acest timp focul s-a extins cu repeziciune.

Oamenii au intrat în panicã si abia au putut fi evacuati de pompierii care pur si simplu si-au pus viata în pericol minute în sir, fãrã sã poatã opri focul si nici scânteile, ori fumul. Locatarii erau evacuati pe rând si fiecare îsi cãuta copilul, ori o rudã de care nu stia nimic.

„A luat foc o uscãtorie. Îmi caut copilul, cã e bolnav de autism si nu stiu unde e”, striga disperatã o femeie, ce tocmai fusese evacuatã de pompieri din bloc, dupã minute bune în care nimeni nu vãzut nimic în interiorul blocului.

O alta era cu un copil micut în scutece si abia ce iesise din ambulantã.

„E bine, i-a pus mascã si si-a revenit”, a rãsuflat aceasta usuratã.

„Eu acum mi-am scos fata pe geam afarã. Nu stiu de la ce a pornit. Habar nu am. E foarte mult fum. Nu poti intra. Am vrut sã scot fata înainte, dar nu am putut intra de fum. Multi copii sunt înãuntru”, striga o altã femeie la scara blocului, încercând sã afle cine mai este în interior.

Un alt bãrbat stãtea la usa ambulantei cu niste haine în mâini. Înãuntru era fiica sa, adusã pe brate de pompieri, din bloc. „Are 12 ani. S-a intoxicat cu fum acolo. Au fost pompierii si nu stiu exact ce îi fac acum. De la nereguli la curent a pornit totul”, spunea, revoltat, omul. „Cred cã arde de jumate de orã. Sunt oameni înãuntru si le-am spus sã stea pe burtã. Am chemat pompierii”, spunea, în hãrmãlaia care se crease în jurul blocului, un alt om, care îi ajuta pe pompieri sã evacueazã locatarii.

La un moment dat, am zãrit prin multime un pompier care si-a dat jos masca si i-a pus-o unui om din bloc, pentru cã acesta a cãzut pur si simplu din picioare.

1-1

„Îi trebuie aer, cã a lucrat cot la cot cu noi si s-a intoxicat acum”, spunea pompierul.

Incendiul a izbucnit undeva la etajul VI al blocului turn, iar oamenii din zonã au spus cã totul s-a iscat într-o uscãtorie, din cauza unor improvizatii la instalatia electricã. De altfel, chiar si primarul din Petrila a sustinut aceastã idee, mai ales cã, dupã ce a fost opritã alimentarea cu energie electricã a blocului, scânteile tot ieseau, semn cã acolo era în continuare curent electric. „Era sã se întâmple o nenorocire. De la o improvizatie de la curent, a luat foc pe casa scãrii si eram în situatia sã ardã tot blocul. Pânã au ajuns cei de la ENEL, cã numai ei au acces în punctele de alimentare cu energie, a ars si a scos scântei. Apoi, dupã ce au debransat  blocul, încã era curent, din cauzã cã cineva a trans un cablu improvizat de altundeva. Nu era pe linia controlatã de ENEL. Sunt foarte multi oameni intoxicati cu fum. Nu cred cã avem arsi si sper sã nu fie nici decedati. Sunt multi copii si am intervenit cu pompierii Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã Petrila, ne-au sprijinit pompierii de la Petrosani, de la Vulcan si au venit si salvatorii de la mina Lonea”, a explicat Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila.

Doi salvatori echipati corespunzãtor de la statia de salvare a minei Lonea au venit imediat ce au aflat de gravitatea faptei si au urcat în bloc, pentru a salva oamenii.

„Nu putem sta asa. Am aflat ce s-a întâmplat si am venit. Putem sã ajutãm si stim cum sã facem corect. E nevoie sã intervenim”, au spus cei doi, care imediat au urcat echipati corespunzãtor în locul care ardea.

1-2

În timpul operatiunii, zeci de oameni au intrat în panicã, cu copii în brate, iar pompierii nu mai stiau cui sã dea primul ajutor. De altfel, acesti oameni au luptat sã salveze peste 80 de oameni, care erau joi dimineatã în acest bloc si o bunã parte dintre ei au avut nevoie de ajutor medical. Multi au fost transportati la ambulante si pusi pe oxigen. Dintre acestia foarte multi erau copii de vârstã micã.

Inspectorii ISU au demarat o anchetã si urmeazã sã stabileascã cu exactitate ce s-a petrecut în acest bloc. Cert este cã improvizatiile la care recurg cei care locuiesc în acest bloc le-au pus viata în pericol. „În jurul orei 11,00, un apel la 112 anunta un incendiu într-un bloc situat în Petrila pe strada 8 Martie. La sosirea echipajelor, alcãtuite din 4 echipaje de stingere si 3 de prim-ajutor, incendiul, care genera o cantitate mare de fum, se manifesta  pe casa scãrilor la 3 etaje. Principala preocupare a pompierilor a fost salvarea oamenilor, acestia reusind sã scoatã  din bloc 32 de adulti si 14 copii. Alte 58 de persoane s-au auto-evacuat din blocul de locuinte. În urma intoxicãrii cu produse rezultate în urma arderii, 10 adulti si 1 copil au fost transportati cu ambulantele la Unitatea de Primiri Urgente a  Spitalului de Urgentã din Petrosani. Incendiul s-a manifestat cu violentã la magazia improvizatã, din lemn si carton, amplasatã pe casa scãrilor, unde erau depozitate materiale usor inflamabile, obiecte textile, sau mase plastice. Pompierii au reusit izolarea focului si au lichidat incendiul dupã aproximativ o orã”, a declarat Anemona Doda, purtãtor de cuvânt ISU Hunedoara.

Anul trecut, un bãrbat a murit electrocutat în subsolul aceluiasi bloc, dupã ce a vrut sã realizeze o improvizatie la instalatia electricã si sã fure curent dintr-un bransament aflat în subsolul inundat cu apã.

Diana Mitrache

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza