
Primul tren care a ajuns de la Simeria la Petroșani după accidentul feroviar de sâmbăta trecută la Merișor a sosit în gara din capitala Văii Jiului cu o întârziere de 20 de minute. Vineri la prânz cei de la CFR au reușit să redea circulației feroviare o dublă de cale ferată în zona Merișor. Astfel nu mai este nevoie ca pasagerii din trenuri să fie transportaţi cu microbuzele între Pui și Petroșani, localităţile până unde era admisă circulaţia pe calea ferată.
Călătorie aproape istorică

Mecanicul trenului care a inaugurat tronsonul de la Merişor a declarat, vineri, pentru Gazeta de Dimineaţă că nu a avut emoții pe calea ferată.
”A fost totul în regulă. S-a reparat linia. Nu am avut emoții, se circulă fără probleme”, a spus mecanicul de pe locomotivă.
O tânără ce a coborât în Gara Petroșani a spus și ea că a avut parte de o călătorie ok.
”Nu am avut emoții, a fost totul ok, foarte OK”, a spus tânăra.
Au existat însă și călători care au avut emoții pe traseul dintre Simeria și Petroșani.
”Am avut puține emoții, din cauză că au murit și oameni, dar a fost totul în regulă”, a spus un tânăr călător.
Tânărul a coborât în gara din Petroșani din trenul care a tranzitat pentru prima dată după accidentul feroviar de sâmbătă traseul dintre Pui și Petroșani.
Întârziere de 20 de minute. Și la sosire, și la plecare
Trenul de călători ce a plecat din Cluj a ajuns în gara din Petroșani cu o întârziere de 20 de minute. Aici, cele două vagoane au fost redirecționate la linia 3, unde au fost cuplate la un al treilea vagon, formând trenului 1836 care și-a continuat călătoria spre București.
”Trenul a avut o întârziere de 20 de minute. Trebuia să ajungă în Gara Petroșani la 13 și 15 minute, dar a sosit la 13 și 35 de minute”, au declarat, pentru GDD, reprezentanți ai Gării Petroșani.
Și dacă trenul a sosit cu întârziere, a plecat tot cu întârziere. Conform programării, trenul de călători ar fi trebuit să plece la 13 și 25 de minute. locomotiva și vagoanele însă s-au pus în mișcare abia la ora 13 și 50 de minute.
Lucrări non-stop pentru deschiderea unei duble de cale ferată.
Conform lucrătorilor din cadrul CFR, pentru a fi redată circulația feroviară între Petroșani și Pui s-a lucrat non-stop.
”Problema nu este așa gravă cum părea. Linia a fost afectată pe o distanță scurtă, circa 300 de metri. Locomotiva s-a oprit în acel pod, iar vagoanele toate s-au adunat după ea și au căzut într-o parte și în alta. Distanța de linie care a trebuit reabilitată a fost una scrută. A fost schimbată cu totul au fost aduse traverse noi, piatră nouă. Norocul a fost că a fost podul scurt. Dacă se întâmpla pe un viaduct lung, cred că trebuia construită linia din nou”, spun CFR-iștii.
Reluarea traficului pe o dublă de circulație între Petroșani și Pui a fost posibilă și pentru că marfarul deraiat a afectat doar 6-7 stâlpi ai liniei de contact.
Inițial, reprezentanții CFR au vrut să reia traficul feroviar în cursul zilei de joi. Metoda aleasă a fost ”pendularea„ adică urma să fie cuplată o locomotivă diesel la trenuri. Circulația s-ar fi desfășurat cu diesel-ul, care ar fi circulat însă cu 5 kilometri la oră.
Cei care au lucrat la refacerea căii ferate au ales însă să lucreze și în cursul nopții, schimbând stâlpii de contact. În aceste condiții traficul feroviar se poate face cu locomotive electrice.
Reprezentanții CFR mai au de executat lucrări pentru a reda circulației și cea de-a doua dublă de cale ferată între Pui și Petroșani.
Un tren marfar a deraiat, sâmbătă, între localitățile hunedorene Bănița și Merișor. Infrastructura feroviară a fost afectată ca urmare a accidentului feroviar. Mecanicul de locomotivă și ajutorul de mecanic și-au pierdut viața ca urmare a deraierii marfarului. Accidentul a fost încadrat de cei de la AGIFER drept unul ”grav”.
Liniștea din gară

Aproape 80 de trenuri trec zilnic prin gara din Petroșani. În ultima săptămână însă, ca urmare a accidentului feroviar de sâmbătă ce a determinat restricții pe calea ferată, în gara din Petroșani a fost liniște.
”A fost liniște, dar mai bine lucrăm decât să fie o liniște ca aceasta”, spun lucrătorii de la CFR.
În toată această perioadă, traficul feroviar s-a desfășurat printr-o serie de ”artificii”. Trenurile dintre Simeria și Petroșani veneau până în Pui de unde călătorii erau transbordați în microbuze și aduși în capitala Văii Jiului. CFR a fost nevoit să facă o serie de schimbări în mersul trenurilor, așa că garniturile au fost trimise pe rute ocolitoare.
În 1989, un alt marfar ”gonea ca nebunul” pe Defileu.
Cei care cunosc istoria căii ferate din această zonă spun că un astfel de accident grav nu s-a mai petrecut în Valea Jiului din 1989. Atunci, un marfar încărcat cu cărbune a intrat pe Defileu fără frâne. Oamenii povestesc că mecanicul ajutor a uitat să cupleze sistemul de frânare la locomotivă. Așa că a plecat din Livezeni fără frâne. Ca urmare a acestui fapt, vagoanele s-au împrăștiat până la Lainici. Pe la Pietrele Albe au căzut vreo 9 vagoane, după aceea celelalte 16. Chiar și asa locomotiva nu a mai putut fi oprită dintr-o staţie în alta. De la Lainici până la Meri locomotiva a rulat fără vagoane fără a putea fi oprită.
Angajaţii CFR spun că într-un final, când locomotiva s-a oprit, mecanicii s-au coborât. au căzut la pâmânt albi ca varul. Pentru eroarea lor cei doi au fost condamnați la închisoare. Mecanicul a primit 10 ani de condamnare cu executare și ajutorul lui 8 ani.
reporter: Mihaela MIHAI
Video: Alin Costache